Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A cigi és az alkohol már fiatalon is roncsolja az ereket

2018.08.30. 08:27

Már 17 éves korra látható károsodást okoz az artériáknak a dohányzás és az alkoholfogyasztás brit kutatók szerint – írja az MTI.

A University College London kutatói 1266 kamaszról 2004 és 2008 között gyűjtött adatokat tanulmányoztak. A kutatásba bevontak részletesen elmondták dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikat 13, 15 és 17 éves korban, majd megvizsgálták artériáikat.

A vizsgálatok kimutatták, hogy már kamaszkorban elkezdődik az artériák merevedése, ami az olyan későbbi szív- és érrendszeri problémák, mint a stroke és a szívroham növekvő kockázatát vetíti előre. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy ha a kamaszok felhagynak a dohányzással és az ivászattal, az artériák ruganyossága visszatér a normál állapotba.

Gyakrabban fordult elő az artériák merevedése azoknál, akik napi száznál több cigarettát szívtak, illetve rohamivók voltak, mint azoknál, akik napi 20-nál kevesebb cigit szívtak és két egységnél kevesebb szeszesitalt fogyasztottak. Az alkoholfogyasztók többsége inkább sört ivott.

Kutatások ugyan kimutatták, hogy a kamaszok kevesebbet dohányoznak az utóbbi években, de a mi tanulmányunk szerint minden ötödik tinédzser dohányzik 17 éves korára. Azokban a családokban, ahol a szülő dohányos, a kamaszok is nagyobb valószínűséggel szoknak rá a cigarettára

– mondta Marietta Charakida, a UCL kardiológiai intézetének kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Metin Avkarin professzor bátorító jelnek nevezte a tanulmánynak azt a megállapítását, hogy a károsodás visszafordítható: "Soha nem késő változtatni, ami végső soron az élet megmentését jelenti. A dohányzásról való lemondás a legjobb dolog, amit a szív védelmében megtehetsz. Ha fogyasztasz alkoholt, ne lépd túl az ajánlott mennyiséget."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?