16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

A cigi és az alkohol már fiatalon is roncsolja az ereket

2018.08.30. 08:27

Már 17 éves korra látható károsodást okoz az artériáknak a dohányzás és az alkoholfogyasztás brit kutatók szerint – írja az MTI.

A University College London kutatói 1266 kamaszról 2004 és 2008 között gyűjtött adatokat tanulmányoztak. A kutatásba bevontak részletesen elmondták dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikat 13, 15 és 17 éves korban, majd megvizsgálták artériáikat.

A vizsgálatok kimutatták, hogy már kamaszkorban elkezdődik az artériák merevedése, ami az olyan későbbi szív- és érrendszeri problémák, mint a stroke és a szívroham növekvő kockázatát vetíti előre. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy ha a kamaszok felhagynak a dohányzással és az ivászattal, az artériák ruganyossága visszatér a normál állapotba.

Gyakrabban fordult elő az artériák merevedése azoknál, akik napi száznál több cigarettát szívtak, illetve rohamivók voltak, mint azoknál, akik napi 20-nál kevesebb cigit szívtak és két egységnél kevesebb szeszesitalt fogyasztottak. Az alkoholfogyasztók többsége inkább sört ivott.

Kutatások ugyan kimutatták, hogy a kamaszok kevesebbet dohányoznak az utóbbi években, de a mi tanulmányunk szerint minden ötödik tinédzser dohányzik 17 éves korára. Azokban a családokban, ahol a szülő dohányos, a kamaszok is nagyobb valószínűséggel szoknak rá a cigarettára

– mondta Marietta Charakida, a UCL kardiológiai intézetének kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Metin Avkarin professzor bátorító jelnek nevezte a tanulmánynak azt a megállapítását, hogy a károsodás visszafordítható: "Soha nem késő változtatni, ami végső soron az élet megmentését jelenti. A dohányzásról való lemondás a legjobb dolog, amit a szív védelmében megtehetsz. Ha fogyasztasz alkoholt, ne lépd túl az ajánlott mennyiséget."  • Tippek
  • Hírek