Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Segítsen az autistát nevelő családokon!

2018.09.24. 15:02

Segítő modellprogram indul az autizmus által érintett családoknak: az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) október 5-ig várja a családok és a nekik segíteni akarók jelentkezését – írja az MTI.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn egy sajtótájékoztatón azt mondta, a kísérleti program célja, hogy olyan szolgáltatást nyújtsanak autista gyereket nevelő családoknak, amellyel néhány órára tehermentesíthető a szülő.

A programra húsz család és húsz segítő jelentkezését várják.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke azt mondta, a szövetséghez érkező megkeresések alapján az a tapasztalatuk, hogy a felnőtt korú és súlyos autizmus spektrumzavarral élő gyerekek szülei magukra maradnak. Ezek a családok nehezebben kérnek és kapnak segítséget, hiszen az autizmusból adódó tünetek megértése és a támogatás módja speciális alapismereteket igényel.

A programra olyan családok jelentkezését várják, amelyekben 14 év feletti, autizmussal élő családtagot nevelnek, a segítőknek pedig kétszer kétnapos képzésen kell részt venniük, és vállalják, hogy a család otthonában nyújtanak támogatást az év végéig.

A segítőknek a tanfolyam ingyenes, de a családnál eltöltött időért bérezést nem kapnak – tette hozzá Kővári Edit, aki elmondta, ha a program sikeres lesz, az alapítvány célja, hogy fenntartsák a segítségnek ezt a formáját. A modellprogramot az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2,5 millió forinttal támogatja.

Jelentkezni október 5-ig a titkarsag@esoember.hu címen lehet.