Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Segítsen az autistát nevelő családokon!

2018.09.24. 15:02

Segítő modellprogram indul az autizmus által érintett családoknak: az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) október 5-ig várja a családok és a nekik segíteni akarók jelentkezését – írja az MTI.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn egy sajtótájékoztatón azt mondta, a kísérleti program célja, hogy olyan szolgáltatást nyújtsanak autista gyereket nevelő családoknak, amellyel néhány órára tehermentesíthető a szülő.

A programra húsz család és húsz segítő jelentkezését várják.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke azt mondta, a szövetséghez érkező megkeresések alapján az a tapasztalatuk, hogy a felnőtt korú és súlyos autizmus spektrumzavarral élő gyerekek szülei magukra maradnak. Ezek a családok nehezebben kérnek és kapnak segítséget, hiszen az autizmusból adódó tünetek megértése és a támogatás módja speciális alapismereteket igényel.

A programra olyan családok jelentkezését várják, amelyekben 14 év feletti, autizmussal élő családtagot nevelnek, a segítőknek pedig kétszer kétnapos képzésen kell részt venniük, és vállalják, hogy a család otthonában nyújtanak támogatást az év végéig.

A segítőknek a tanfolyam ingyenes, de a családnál eltöltött időért bérezést nem kapnak – tette hozzá Kővári Edit, aki elmondta, ha a program sikeres lesz, az alapítvány célja, hogy fenntartsák a segítségnek ezt a formáját. A modellprogramot az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2,5 millió forinttal támogatja.

Jelentkezni október 5-ig a titkarsag@esoember.hu címen lehet.