Viselhető UV-sugárzásjelzőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok

2018.09.26. 11:51

Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok – írja az MTI. A szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mennyi UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta kórokat, köztük a bőrrákot.

A szenzorok hatféle színt tudnak ölteni, amelyek az emberi bőr tónusát utánozzák, ezzel mutatják a viselője UV-veszélyeztetettségének mértékét – írta közleményében a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) professzora, Vipul Bansal, aki a kutatást vezette.

Bármilyen papírszerű felületre rányomtathatjuk a tintánkat, hogy akár karkötő-, akár fejpánt- vagy matricaformájú, viselhető szenzort készítsünk

– írta.

Az embernek szüksége van napfényre, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezetében, a túlzott napozás azonban bőrégést, bőrrákot, vakságot, ráncosodást okoz. Egyes betegségek – köztük a lupusz nevű krónikus autoimmun betegség – és több gyógyszer is növeli a bőr fényérzékenységét, a napsugárzás egészséges mértéke ezért egyre inkább egyéni lesz.

Technológiánk lehetővé teszi a testreszabott szenzorok készítését, amelyek az egyes emberek sajátos igényeinek felelnek meg

– írta Bansal.

Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legtöbb bőrrákos esetet diagnosztizálják: az ausztrál Melanoma Intézet becslései szerint 2017-ben több mint 1800-an haltak meg a betegségben.

A kutatók a Nature Communications szaklapban mutatták be az eredményeiket.  • Hírek
  • Személyi kölcsön