Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

20 évvel a cukorbetegség előtt is lehetnek már figyelmeztető jelek

GettyImages-151059023
2018.10.09. 12:45

Akár 20 évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása előtt észlelhetők a betegség kialakulására figyelmeztető jelek, mint az inzulinrezisztencia vagy a magas vércukorszint – állapították meg japán kutatók. A tanulmányukat a Journal of Endocrine Society friss száma közölte.

A cukorbetegség a glükóz felszívódási zavara, amit az inzulin hormon hiánya, esetleg az inzulinrezisztencia, azaz a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége okoz. A kutatók szerint a betegség kialakulása elleni beavatkozásnak a mainál korábban kéne megkezdődnie.

A kutatók a 2005 és 2016 között végzett vizsgálatban megvizsgálták 27 ezer nem cukorbeteg, 30-50 éves, főleg férfi résztvevő testtömegindexét (BMI), éhgyomorra mért vércukorszintjét és inzulinérzékenységét. A túlsúlyt vagy elhízást jelző magas testtömegindex a 2-es típusú cukorbetegség jól ismert kockázati tényezője.

A kutatók legkésőbb 2016-ig követték a résztvevőket, vagy addig, amíg ki nem alakult náluk a 2-es típusú diabétesz. A vizsgált időszakban 1067 résztvevőnél lépett fel a betegség. A kutatók náluk már minimum tíz évvel a diagnózis előtt megjelent a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia, és a testtömegindexük is magasabb volt a kelleténél. (Hasonló, bár kisebb intenzitású jeleket észleltek több mint egy évtizeddel a prediabétesz, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot előtt más résztvevőkön.)

Mivel a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg előbb átesik a cukorbetegséget megelőző állapoton, a kutatók szerint a betegség figyelmeztető jelei már 20 évvel a cukorbetegség diagnózisa előtt is észlelhetők lehetnek.

Mivel a cukorbetegség előtti állapot megelőzésére tett próbálkozások kevésbé tűntek sikeresnek a hosszú távú követés alatt, lehetséges, hogy sokkal korábban kell akár gyógyszerrel, akár életmódváltozással beavatkozni ahhoz, hogy megelőzzük a diabéteszt.

– mondta a kutatást vezető Szageszaka Hirojuki, a macumotói Aizava Kórház orvosa.

(MTI)

(Borítókép:  BSIP / UIG / Getty Images)