20 évvel a cukorbetegség előtt is lehetnek már figyelmeztető jelek

GettyImages-151059023
2018.10.09. 12:45

Akár 20 évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása előtt észlelhetők a betegség kialakulására figyelmeztető jelek, mint az inzulinrezisztencia vagy a magas vércukorszint – állapították meg japán kutatók. A tanulmányukat a Journal of Endocrine Society friss száma közölte.

A cukorbetegség a glükóz felszívódási zavara, amit az inzulin hormon hiánya, esetleg az inzulinrezisztencia, azaz a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége okoz. A kutatók szerint a betegség kialakulása elleni beavatkozásnak a mainál korábban kéne megkezdődnie.

A kutatók a 2005 és 2016 között végzett vizsgálatban megvizsgálták 27 ezer nem cukorbeteg, 30-50 éves, főleg férfi résztvevő testtömegindexét (BMI), éhgyomorra mért vércukorszintjét és inzulinérzékenységét. A túlsúlyt vagy elhízást jelző magas testtömegindex a 2-es típusú cukorbetegség jól ismert kockázati tényezője.

A kutatók legkésőbb 2016-ig követték a résztvevőket, vagy addig, amíg ki nem alakult náluk a 2-es típusú diabétesz. A vizsgált időszakban 1067 résztvevőnél lépett fel a betegség. A kutatók náluk már minimum tíz évvel a diagnózis előtt megjelent a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia, és a testtömegindexük is magasabb volt a kelleténél. (Hasonló, bár kisebb intenzitású jeleket észleltek több mint egy évtizeddel a prediabétesz, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot előtt más résztvevőkön.)

Mivel a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg előbb átesik a cukorbetegséget megelőző állapoton, a kutatók szerint a betegség figyelmeztető jelei már 20 évvel a cukorbetegség diagnózisa előtt is észlelhetők lehetnek.

Mivel a cukorbetegség előtti állapot megelőzésére tett próbálkozások kevésbé tűntek sikeresnek a hosszú távú követés alatt, lehetséges, hogy sokkal korábban kell akár gyógyszerrel, akár életmódváltozással beavatkozni ahhoz, hogy megelőzzük a diabéteszt.

– mondta a kutatást vezető Szageszaka Hirojuki, a macumotói Aizava Kórház orvosa.

(MTI)

(Borítókép:  BSIP / UIG / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek