Szilvia
5 °C
16 °C

Egy tabletta segíthet megfékezni az AIDS-et

2018.10.18. 18:09

Egy Ausztrália egyes részein emberek ezrei által szedett antivirális tabletta soha nem látott csökkenést eredményezett az új HIV-fertőzések számában. Az erről beszámoló új tanulmány szerint az eredmény azt mutatja, hogy a célzott, megelőzésre összpontosító megközelítés segíthet felgyorsítani a globális AIDS-járvány megállításában – írja a Bloomberg.

Az úgynevezett PrEP ( Pre-exposure prophylaxis, kitettség előtti védekezés) módszer az AIDS terjedését a HIV-fertőzés előtti időszakra koncentrálva igyekszik visszaszorítani. Bár egyéni szinten már néhány éve biztató eredményeket értek el vele, a Lancet HIV orvosi szaklapban közölt új tanulmány az első, amely nagy mintán vizsgálta a módszer hatását az AIDS-et előidéző vírus visszaszorításában.

A kutatás meleg és biszexuális férfiakat vizsgált, a körükben

rekord alacsony szintre, közel egyharmaddal esett vissza az új fertőzöttek száma.

Az Új-Dél-Wales államban élő alanyok a Truvada nevű tablettát szedték. A kúrát megelőző 12 hónapban az új fertőzések száma még 149 volt, az azt követő első évben viszont már csak 102. Bár az eredményeket nem lehet egy az egyben a heteroszexuális népességre is általánosítani, az elért csökkenés így is biztató a kutatók szerint.

A meleg és biszexuális férfiak körében látott visszaesés sebessége világelső. Ezek a számok a legalacsonyabbak, mióta 1985-ben elkezdék figyelni a HIV-et

– mondta Andrew Grulich az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A globális AIDS-ellenes harc az utóbbi években jó eredményeket ért el, a kilencvenes évekre jellemző évi 3 milliós számhoz képest képest 2017-ben már csak 1,8 millió új HIV-fertőzöttet regisztráltak. Az ENSZ a vállalása szerint 2030-ra felszámolná a járványt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?