Cecília
4 °C
6 °C

Őssejt-átültetéssel kezelik a Parkinson-kórt

2018.11.09. 17:36

A Kiotói Egyetem kutatói először végeztek indukált pluripotens őssejt-átültetést Parkinson-kór kezelésére – írja az MTI.

Az indukált pluripotens őssejtek (iPS) az őssejtek olyan típusa, amelyekből az emberei szervezet minden sejttípusa előállítható. A Parkinson-kór a központi idegrendszer egy degeneratív rendellenessége, amely csökkenti a dopamin-termelő idegsejteket, emiatt lelassul az ember mozgása, végtagremegés és testmerevség lép fel. Jelenleg nincs gyógymódja a betegségnek, csak a tüneteket lehet enyhíteni.  A műtéti eljárásban a beteg agyába bejuttatott idegsejtektől azt várják, hogy pótolják a dopamintermelő neuronokat.

Az októberben elvégzett műtét során a kutatók az iPS-sejtekből idegsejteket hoztak létre, amelyeket beültettek egy több mint 50 éves beteg agyába. A három órán át tartó beavatkozáson a sebészek a koponyán fúrt lyukon keresztül 2,4 millió sejtet juttattak be. A szakemberek azt remélik, hogy olyan gyógymódot tudnak kifejleszteni, amelyet világszerte alkalmazhatnak majd, és az egészségbiztosítás fedezheti a kezelést.

Vállalatokkal együttműködve ki akarunk fejleszteni egy tömegtermelési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy iPS-sejtekből nyert idegsejteket szállítsunk szerte a világba

– mondta Takahasi Dzsun, a kutatócsoport vezetője.

A beteg jól van, az agya semmilyen bevérzést nem szenvedett és más ártalmas tüntetek sem léptek fel nála. Az úttörő beavatkozást hét további 50-60 éves olyan betegen fogják elvégezni, akik már több mint öt éve szenvednek Parkinson-kórban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?