Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány

2018.11.21. 12:00

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány amerikai kutatók becslései szerint. A Lancet Diabetes & Endocrinology szaklapban szerdán közölt tanulmányban a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becsléseit vették alapul a cukorbetegség jövőbeli terjedéséről.

A diabétesz a világ felnőtt lakosságának 9 százalékát sújtja, 1980-ban az arány még csupán 5 százalék volt. A kór egyebek mellett vaksághoz, vesebetegséghez, végtag-amputációhoz vezethet. A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiánnyal hozható kapcsolatba. Az esetek száma rohamosan nő, ahogy a fejlődő országokban terjed a nyugati típusú életmód.

A kutatók szerint több mint 20 százalékkal fog nőni az igény a 2-es típusú diabétesz gyógyítására szolgáló inzulinra a következő 12 évben, ám a 2030-ra jósolt 79 millió cukorbeteg nagyjából fele nem fog hozzájutni. A legnagyobb hiány Afrikában lesz, ahol a kutatást vezető Sanjay Basu, a Stanford Egyetem tudósának becslése szerint meghétszereződik az igény az inzulinra, hogy a páciensek vércukorszintjét szabályozza.

"Annak ellenére, hogy az ENSZ elkötelezett a nem fertőző betegségek gyógyítására és a diabétesz-gyógyszerek biztosítására mindenki számára, a világ több részén kevés az inzulin és a betegek nehezen jutnak hozzá" - mondta Basu.