Árpád
-2 °C
3 °C

A bevándorlók általában egészségesebbek, mint a helyiek

2018.12.06. 16:31

A bevándorlók általában egészségesebbek, mint a gazdag befogadó országok, például az Egyesült Államok lakói, és gyakran kifejezetten segítik a betegségek elleni harcot azzal, hogy egészségügyi dolgozóként helyezkednek el az adott országban – írja az MTI a University College London kutatóinak tanulmánya nyomán.

Az olyan érvelések, amelyek szerint a bevándorlók egészségi kockázatot jelentenek és terhet rónak az egészségügyi rendszerre, csak a bevándorlásellenes érzelmek erősítésére használt kitalációk

– állapítja meg a Lancet orvosi folyóiratban publikált tanulmány.

A két éven át készített tanulmány szerint általánosságban véve a bevándorlók várható élettartama magasabb, mint a befogadó országok lakóié, és kisebb valószínűséggel halnak bele olyan betegségekbe, mint a rák vagy a szívbetegség. Ugyanakkor jóval hajlamosabbak az olyan betegségekre, mint a hepatitis, a HIV-fertőzöttség és a tuberkulózis, ezeket viszont leginkább a bevándorlóközösségekben és nem az általános lakosság körében terjesztik.

"Elemzésünk azt sugallja, hogy a bevándorlók egészségesebbek, pozitívan hozzájárulnak a befogadó országok gazdaságához és az olyan gazdag országokban, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, ők teszik ki az egészségügyi munkaerő jelentős hányadát" – mondta Ibrahim Abubakar, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók 96 korábbi tanulmányt vizsgáltak meg, és több mint 15 millió bevándorló esetében készült 5464 elhalálozási arányszámbecslést tekintettek át. Azt találták, hogy a halálozási arány kisebb volt a Kelet-Ázsiából és Latin-Amerikából érkezett, de magasabb az Észak-Afrikából és Kelet-Európából érkezett bevándorlók körében, mint a hat vizsgált nyugat-európai befogadó ország lakói körében.

Túl sok országban a migráció kérdése megosztja a társadalmat és elősegíti a populizmus színre lépését. A migránsok azonban általában jobban hozzájárulnak a gazdasághoz, mint amennyi terhet rónak rá

– írta közleményében Richard Horton, a Lancet szerkesztője.

Az eredmények főleg olyan tanulmányokon alapulnak, amelyek a fejlett országokban készültek a bevándorlókról, mivel az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban nincsenek ilyen adatok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?