Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A tesztoszteron csökkentheti a férfi depressziót

2018.12.06. 21:38

A tesztoszteronkezelés csökkentheti a depressziós tüneteket a férfiaknál – állapította meg egy svájci, német és svéd tudósokból álló kutatócsoport. Vizsgálataik során a nemi hormon jóval hatékonyabbnak bizonyult, mint a placebo. Eredményeikről a JAMA Psychiatry szaklapban számoltak be – írja az MTI.

A tesztoszteron egy neuroaktív szteroidhormon, amely a boldogsághormonként is becézett szerotonin kiválasztását befolyásolja. Ennek hiánya összefüggésben áll a depresszióval, ezért sok antidepresszáns az agy szerotoninrendszerébe avatkozik be.

A tesztoszteronszint befolyásolja a hangulatot és szerepet játszhat a depresszió elleni kezelésben. Erre már több tanulmány és állatkísérlet utalt. Arról azonban még mindig vita folyik a szakemberek között, hogy a tesztoszteron alkalmazható-e antidepresszánsként. Andreas Walther, a Zürichi Egyetem tudósa és csoportja a korábbi kutatások metaanalízisével azt kutatta, hogy vajon a férfihormon csökkentheti-e a depresszió tüneteit.

A kutatók a témában végzett 27, összesen 1890 férfi résztvevővel végzett tanulmány eredményeit vonták össze és elemezték. Ezek szerint a tesztoszteron lényegesen erőteljesebben csökkentette a depresszív tüneteket, mint a placebók. Különösen hatékony volt a nagy dózisú adagolás azoknál a férfiaknál, akiknél a depresszív tünetek konstansnak mutatkoztak.

Walther és kollégáinak metaanalízise megerősíti azt az elméletet, amely szerint a tesztoszteronkezelés klinikailag alkalmazható lehet depresszió ellen. Hatékonysága és ideális adagolása megállapításához azonban további kutatásokra van szükség.