Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Cukorbetegséghez vezethet a zöldteafogyasztás

2019.01.08. 09:03

Egy nemzetközi tanulmány összefüggést talált a zöldteafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között kínai felnőtteknél.

A kutatók két 1996-ban elkezdett tanulmány, a Shanghai Women's Health Study (SWHS) és a Shanghai Men's Health Study (SMHS) csaknem 120 ezer résztvevőjének adatait elemezték. A két tanulmány adatait rendszeresen felhasználják a rák és egyéb krónikus betegségek hátterében álló genetikai és más biomarkerek, valamint az életmódból fakadó kockázatok vizsgálatára.

Az alanyok egyike sem küzdött diabétesszel a tanulmány kezdetén és mindannyian részletes információkkal szolgáltak teafogyasztási szokásaikról.

A kínai Futan Egyetem, az amerikai Vanderbilt Egyetem és más kutatóintézetek szakemberei mind a női, mind a férfi alanyoknál a 2-es típusú cukorbetegség fokozottabb kockázatát mutatták ki nagyobb mennyiségű zöld tea fogyasztása esetén.

Az International Journal of Epidemiologyban publikált tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy a zöldteafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggést nem befolyásolja az elhízottság vagy a dohányzás. A szakértők szerint további tanulmányokra van szükség, hogy megértsék az összefüggés hátterében álló mechanizmust, de úgy vélik, a tealeveleken maradó rovarirtószerek szerepet játszhatnak a dologban.

Az elmúlt években a zöld tea nagy népszerűségre tett szert, mint egészséges innivaló, de a kutatók egymásnak ellentmondó eredményeket publikálnak a fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolatáról:

Egy 2006-os japán tanulmány azt mutatta ki, hogy azoknál, akik naponta legalább hat csészényi zöld teát fogyasztanak, 33 százalékkal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, mint azoknál, akik heti egy vagy kevesebb csészével isznak.

Egy 2007-ben megjelent dél-koreai tanulmány szerint viszont a cukorbetegeknek kevesebb zöld teát kellene fogyasztaniuk, mivel állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a zöld tea nagy mennyiségű fogyasztása növelheti a vércukorszintet a diabéteszes patkányoknál.

(MTI)