Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Vénába ültetett szivacs segítheti a kemoterápiát

2019.01.11. 09:00

Egy vénába ültetett apró, 3D nyomtatású szivacskával csökkenthetők lehetnek a kemoterápia mellékhatásai, mint a hajhullás és a hányinger.  Az ACS Central Science friss számában megjelent tanulmány szerint a szivacsdarabka kivonja a vérből a daganat elpusztítására bejuttatott gyógyszer maradványait, miután az kifejtette hatását a tumoron. Az eszközt még csak állatokon tesztelték, de amerikai tudósok már az eszköz klinikai próbáját tervezik.

A csőszerű eszközt 3d nyomtatással állítják elő, tehát testre szabottan lehet gyártani. Hálószerű belsejét speciális anyag borítja, amely kivonja a gyógyszert, miközben átfolyik rajta a vér. Sertéseken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a doxorubicin nevű kemoterápiás szer mintegy 64 százalékát sikerült kivonni vele a véráramból.

A nyomtatott szivacsdarabka nagy előnye, hogy a gyógyszer tartósan az eszközön belül is marad: eltávolítása után laboratóriumban egy hónapig folyamatosan öblítették, mégsem sikerült eltávolítani belőle a szert. A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint ez azt jelenti, hogy amikor a szivacsot kiveszik, nem szivárog belőle gyógyszer a szervezetbe.

Nitash Balsara, az egyetem egyik tudósa elmondta, hogy az első eredmények ígéretesek, az eszköz más kemoterápiás szerek kiszűrésére is alkalmas lesz, ha a speciális fedőréteget megfelelően készítik el.

Úgy érezzük, a gyógyszer felének kivonása jelentősen csökkenti a fájdalmas mellékhatásokat. A klinikai kísérletek, ha minden jól megy, pár éven belül elkezdődhetnek.

(MTI)