Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Gömbhaltabletta segíthet a gyomorbajok vizsgálatában

2019.01.31. 15:21

Tudósok olyan kocsonyás állagú tablettát fejlesztettek ki, amely a gyomorba jutva pingponglabda méretűre fújódik fel, akár egy gömbhal, és segítségével meg lehet figyelni a fekélyeket és daganatokat, írja a BBC. A tabletta a szervezetbe jutva úgy viselkedik, mint egy gömbhal, amely pillanatok alatt felfújja magát, ha fenyegetést érez. Egyelőre csak sertéseken tesztelték, de azok gyomra és bélrendszere nagyon hasonlít az emberéhez. A tapasztalatok szerint a pirula egy hónapig marad a gyomorban, közölték a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

Vízben tíz perc alatt éri el végleges méretét a felfújódó tabletta
Vízben tíz perc alatt éri el végleges méretét a felfújódó tabletta
Fotó: Xinyue Liu, Christoph Steiger, Shaoting Lin, German Alberto Parada, Ji Liu, Hon Fai Chan, Hyunwoo Yuk, Nhi V. Phan, Joy Collins, Siddartha Tamang, Giovanni Traverso & Xuanhe Zhao / Nature Communicationsvolume

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint a felfújódó tablettába többféle érzékelőt lehet telepíteni, amelyek kimutatják a gyomorban megjelenő baktériumokat és vírusokat. A kutatók szerint később az is elképzelhető, hogy olyan apró kamerát juttassanak a gyomorba a pirulával, amely hetekig figyelemmel kísérheti a daganat vagy fekély fejlődését.

A tabletta kétféle hidrogélből áll: egy belső, részecskéket áteresztő rétegből, és egy külső, védő membránrétegből. Ez adja a kocsonyás állagot, ami miatt gyorsan tud terjeszkedni a gyomorban, és teljes méretét elérve nem is tud kijutni belőle. A felfújódó tablettát bármikor el lehet távolítani, ha a páciens kalciumoldatot iszik, mivel attól a tabletta azonnal visszanyeri eredeti méretét. Ezt követően biztonságosan áthalad az emésztőrendszeren és távozik a szervezetből - írta a kutatócsoport.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a tabletta lágyabb és tovább marad meg a gyomorban, mint jelenlegi alternatívái, amelyek általában műanyagból vagy fémből készülnek. "Azt szeretnénk, ha sikerülne olyan okospirulát alkotni, amely a szájon át bevéve a gyomorban marad, és hosszú ideig, legalább egy hónapig monitorozza a páciens egészségét" – foglalta össze a kutatás célját Xuanhe Zhao, az MIT gépészmérnöki docense. (MTI)