Zoltán
-4 °C
9 °C

Minél kevesebben kapnak HPV-oltást, annál többen halnak meg méhnyakrákban

2019.02.04. 15:45

A méhnyakrák áldozatainak többsége olyan szegény országokban él, ahol alacsony a humán papillomavírus (HPV) ellen beoltottak aránya – mondták hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői.

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS KULCSFONTOSSÁGÚ ESZKÖZ AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, ÉS A LEHETŐ LEGGYORSABBAN KI KELLENE SZÉLESÍTENI A VAKCINÁHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉST, KÜLÖNÖSEN A SZEGÉNYEBB ORSZÁGOKBAN.

A WHO-hoz tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) adatai szerint 2018-ban nagyjából 570 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak világszerte, ami azt jelenti, hogy globálisan már a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb ráktípus a nők körében. Világszerte évente több mint 310 ezer nő halálát okozza a betegség.

Az IARC szerint a gazdag országokban a vakcina ellenzőinek egy része igyekszik meggyőzni a szülőket arról, hogy ne oltassák be a gyerekeiket:

A HPV-oltásokról terjesztett alaptalan pletykák továbbra is szükségtelenül késleltetik, akadályozzák a beoltottak arányának növekedését

– írta közleményében Elisabete Weiderpass, a hivatal vezetője. Hozzátette, az IARC elkötelezett a méhnyakrák elleni küzdelemben és kiáll a HPV-oltások hatékonysága és biztonságossága mellett.

A Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) múlt heti közleményében ugyancsak a HPV-oltások nagyobb támogatását sürgette, mondván, hogy 2020-ig 40 millió lány beoltását tervezi a szegényebb országokban, amivel nagyjából 900 ezer halálesetet lehetne megelőzni.

Az IARC szerint a szegényebb országokban a vakcinák árának csökkentése kulcsfontosságú lenne, hogy a védőoltáshoz többen jussanak hozzá.

Itthon a szülők negyede nem kér belőle

Bár összességében rekordszámú gyerek kapott oltást a világon 2017-ben, az oltásellenességnek így is sikerült szabad szemmel is látható kárt okoznia: rohamosan terjed a kanyaró Európában, holott az oltásokkal egyszer már sikerült legyőzni.

Magyarországon jobb a helyzet, mert magas az átoltottság, ezért nem kell kanyarójárványtól tartaniA HPV megítélése viszont itthon is felemás: a 2017–2018-as tanévben 10 ezer hetedikes lány szülője döntött úgy, hogy nem kéri az ingyenes HPV-oltást, ami az érintettek bő negyede. A méhnyakrák vezető haláloknak számít Magyarországon, és az esetek 99 százalékánál kimutatható a HPV. Évente 1200-1300 magyar nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, az érintettek fele belehal.