16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Magyar vezetéssel vizsgálja az EU a háztartási légszennyezést

14400614 476bed2ceff58708e451614aee982155 o
2019.02.26. 08:58

A háztartási szilárdhulladék-égetés környezetkárosító hatásait vizsgálja a Pannon Egyetem vezetésével felálló nemzetközi konzorcium, jelentette be Gelencsér András, a konzorcium vezetője, az egyetem rektora hétfőn Veszprémben. 

A 734 ezer eurós tendert az Európai Unió környezetvédelmi bizottsága által kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton nyerték el a háztartási szilárdhulladék-égetés környezetkárosító hatásainak tudományos alapon történő felmérésére, és megoldási módszerek kidolgozására.

A becslések szerint Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék kerülhet háztartások kazánjába vagy kályháiba.

Az égetés során veszélyes anyagok, köztük nehézfémek, műanyaglágyítók vagy rákkeltő többgyűrűs aromás szénhidrogének is levegőbe jutnak, ezért az illegális háztartási hulladék égetése súlyos egészségkárosító kockázatot jelent.

Az Európa-szerte problémát jelentő téma vizsgálatára alakult konzorcium – a Pannon Egyetem vezetése mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint egy-egy román, belga és német kutatóintézet részvételével – két éven keresztül a levegőből vett részecskék kémiai elemzésével, a hulladékégetésre jellemző kémiai nyomjelzők mérésével állapítja meg a hulladékégetés becsült "hozzájárulását" több magyarországi és romániai település levegőszennyezéséhez.

Hölvényi György (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő sikernek nevezte a konzorcium megalakítását, hiszen az uniós csatlakozás óta eddig csak egyszer tudott magyarországi intézmény nemzetközi konzorcium élén hasonló pályázaton eredményesen szerepelni. Hölvényi szerint európai szinten is fel kell hívni a figyelmet a szilárdhulladék-égetés környezetkárosító, levegőszennyező hatásaira. (MTI)

(Borítókép: Huszti István/Index)  • Hírek
  • Hírek