László
21 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Radikálisan új módszert teszteltek Parkinson-kórosokon

2019.02.27. 10:18

Merőben új módszert dolgoztak ki brit kutatók a Parkinson-kór kezelésére: a betegek koponyájába fúrt lyukon egyenesen az agyba juttatták az új típusú gyógyszert, írja a BBC. Az orvosok két csoporttal kísérleteztek: a tesztcsoport gyógyszert, a kontroll csoport placebót kapott a radikális módszerrel.

A kutatást a Parkinson's UK, brit kutató- és segítő jótékonysági szervezet pénzelte, a kutatásból tanulmány is született (amit a Brain és a Journal of Parkinson's Disease szaklapokban is publikáltak). A szerzők a kísérletek alapján látnak arra reményt, a Parkinson-kór által megtámadott agysejteket az új módszerrel regenerálni lehet. A kutatók szerint a közvetlenül az agyhoz vezető gyógyszeradagoló pont más betegségek esetében is hasznos lehet, így például agytumoros betegek kemoterápiás kezelésében, vagy Alzheimer-kóros, agyvérzéses betegek gyógyításában.

A kísérletben résztvevő páciensek robotasszisztált sebészeti beavatkozáson estek át: négy csövecskét ültettek be az agyukba, amiken keresztül az újfajta gyógyszert (gliálissejtvonal-alapú neurotróf faktor – glial cell line-derived neurotrophic factor, GDNF) kapták a kezelés során. A koponyában kialakított adagolólyuk segítségével a kutatók képesek voltak nagy precizitással eljuttatni a gyógyszert a megfelelő agyi területhez.

Fotó: Parkinson's UK / You Tube

A kutatás kezdeti, biztonsági kérdéseket tisztázó szakaszában hatan vettek részt, ennek végeztével 35 főt vontak be a kutatásba. A kilenc hónapig tartó kezelés alatt a csoport egyik fele GDNF gyógyszert, a másik fele placebót kapott.

A kutatás során mindkét csoport mutatott valamilyen szintű javulást, azaz egyelőre nem világos, hogy a tesztelt gyógyszernek köszönhető-e bármiféle hatás, és egyelőre csak arra kaptak bizonyítékot, hogy az érintett agyterületeken javulást tapasztaltak. Az első kilenc hónap után a kísérletben résztvevők további kilenc hónapig tartó kezelés mellett dönthettek. Akik folytatták a kezelést, azok közepes és nagy fokú javulást mutattak, mindkét csoportban. A kutatók egyelőre óvatosan fogalmaznak az eredményekkel kapcsolatban, nem zárják ki a placebóhatás erős jelenlétét.

Egy a kutatástól független tudós szerint kiábrándító, hogy az eredményekben nem mutatkozott szignifikáns eltérés a teszt- és a kontroll csoport között, bár azt elismerte, hogy az új módszerhez nagy reményeket lehet fűzni.