Arnold, Levente
17 °C
32 °C

A kopók nagy pontossággal képesek kiszimatolni a rákot

2019.04.09. 18:03 Módosítva: 2019.04.09. 19:31

Bizonyos kutyák igen nagy pontossággal képesek kiszagolni vérminta alapján a rákot. A kísérletről készült tanulmányt hétfőn mutatták be egy orlandói szakmai konferencián.

A kutyák szaglásérzékelése tízezerszer pontosabb, mint az emberé, olyan szagokat is meg tudnak különböztetni, amelyeket az ember nem érzékel. A kutatásban a kutyák 97 százalékos pontossággal választották ki a rákban szenvedők vérmintáit. A rák kiszűrésére alkalmas nagy érzékenységű teszt potenciálisan ezrek életét mentheti meg, és a betegség kezelésének módját is megváltoztathatja.

Heather Junqueira, a BioScentDX kutatója és kollégái négy beagle-t tanítottak meg (úgynevezett clicker training módszerrel) arra, hogy különbséget tegyenek a normális vér és tüdőrákban szenvedő páciensek vére között. A tanulmány szerint az egyik beagle nem volt hajlandó teljesíteni a feladatot, de a többi három az esetek 96,7 százalékában helyesen választotta ki a tüdőrákos vérmintákat, és 97,5 százalékos biztonsággal a normál vérmintákat.

A kutatók szerint nagy lehetőségek rejlenek ebben a nem invazív tesztelésben, és tovább akarják fejleszteni a rákszűrésnek ezt a módját. További kutatásokkal akarják meghatározni, hogy a kutyák milyen biológiai összetevőt érzékelnek, és ez alapján akarnak kifejleszteni újabb rákszűrő teszteket. (MTI)