Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A kongói ebolások harmada gyerek

UN0311511
2019.07.31. 10:30

A Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén tomboló ebolajárvány betegei között 10-ből átlagosan három gyerek, figyelmeztetett kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), amely egyúttal a rendelkezésre álló források megháromszorozására szólított fel a helyzet enyhítése érdekében.

A Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu és Ituri tartományaiban eddig 2671 páciens esetében erősítették meg a betegség tényét, közülük 718 gyerek, valamint több mint felük 5 év alatti, közölte Jerome Pfaffman, az UNICEF egészségügyi szakembere azt követően, hogy látogatást tett a járvány sújtotta térségben.

Az UNICEF számításai szerint költségvetése megháromszorozására lenne szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a harcot e járvánnyal szemben, amiben benne foglaltatik az egészségügyi válaszlépés, valamint az egész szociális támogató és az átfogó humanitárius program.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint már 1790 ember vesztette életét a betegségben. Az említett térség lakosságát ezenkívül kanyarójárvány is sújtja, és a helyzetet nehezíti, hogy az ebola megfékezésére irányuló törekvéseket hátráltatják a helyi fegyveres csoportok támadásai az egészségügyi intézmények ellen.

A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért. Az ebola elleni fellépésben így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz. A fegyveres csoportok a helyi lakosságot is fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. (MTI)

(Borítókép: Vincent Tremeau/UNICEF)

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft