Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Harmadával csökkenti a sztrók kockázatát egy új tabletta

GettyImages-481684755
2019.08.23. 11:09

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy tabletta, amely négy hatóanyagot tartalmaz – írja az MTI egy új tanulmány nyomán. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy egy bizonyos kor felett a szegény országokban mindenkinek hozzáférhetővé kéne tenni a gyógyszert, mivel ezekben a térségekben az orvosoknak kevesebb eszköz áll a rendelkezésükre, és kevesebb lehetőségük van a betegek állapotának felmérésére.

A szívkoszorúér-betegségek és a szélütés vagy sztrók világszerte a vezető halálozási okok közé tartozik, évente 15 millió ember halálát okozzák. A dohányzás, az elhízás és a testmozgás hiánya mind növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A politabletta vérhígító aszpirint, koleszterincsökkentőt és kétféle vérnyomáscsökkentőt tartalmaz. A politabletta ötlete 2001 óta ismert, de a brit-iráni kutatás volt az első nagy tanulmány hatásának igazolására. A kutatást végző tudósok szerint az olcsó tablettának óriási hatása lehet az egészség megőrzésében.

A Lancet brit orvostudományi folyóiratban publikált kutatásban 6838 ember vett részt több mint száz iráni faluból. A résztvevők fele megkapta a négy hatóanyagot tartalmazó politablettát, és tanácsokkal látták el őket, hogyan élhetnek egészségesebben. A résztvevők másik fele csak tanácsokat kapott. Öt év elteltével 202 komoly szívkoszorúér-megbetegedés fordult elő a 3421 ember között, aki szedte a tablettát. A tablettát nem szedő csoport 3417 tagjából 301 komoly szívbeteg került ki.

A kutatás szerint a politabletta jelentősen csökkentette a rossz koleszterinszintet, de csak kis hatása volt a vérnyomásra. A gyógyszert a kutatás során az ötven éven felüliek kapták, tekintet nélkül arra, hogy volt-e korábban szívproblémájuk.

A megelőző gyógyszerkombináció szedése a kutatás szerint 35 ember közül egynél megakadályozná a súlyos szívbetegség kialakulását egy ötéves periódusban. Nizal Szarrafzadegan, az Iszfaháni Orvostudományi Egyetem tudósa szerint tekintettel a politabletta megfizethetőségére, jelentős lehetőségek rejlenek alkalmazásában a szív- és érrendszer egészségének javításában és a világ vezető halálokainak megelőzésében. Tom Marshall, a Briminghami Egyetem professzora a BBC-nek elmondta: tanulmányuk bizonyította, hogy ezt a stratégiát érdemes megfontolni. A gyógyszert az Egyesült Királyságban nem törzskönyvezték, és a szakemberek szerint ez nem is lenne könnyű.

(Borítókép: A sztrók MRI vizsgálata. Fotó: Bsip / Getty Images)