Rejtélyes e-cigaretta-járvány van kialakulóban Amerikában

2019.09.02. 12:17

Valamiféle furcsa betegséghullámra figyelmeztetnek az orvosok az Egyesült Államokban, New York államban mostanáig 215 tinédzser, huszonéves korú beteg került kórházba súlyos légúti tünetekkel. A szédüléssel, légszomjjal, napokig tartó lázzal, hányással járó tüdőbetegség miatt több esetben is életveszélyes állapotba kerültek fiatalok, voltak, akiket hetekre lélegeztetőgépre kellett kötni – írja a New York Times.

Ami közös a járványszerű jegyeket mutató megbetegedésekben, hogy az amúgy teljesen egészségesnek tűnő páciensek kórházba kerülésük előtt mindannyian e-cigarettát használtak, sok esetben folyékony marihuánával. A kezelésüket nem könnyíti, hogy ez utóbbit illetően a többség titkolózik, tagad, nem szívesen beszél a könnyűdrogfogyasztási szokásairól, pedig vannak, akik intenzív osztályon kötöttek ki tüdőkárosodásuk miatt.

Egészségügyi szakértők jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy mi okozza a megbetegedéseket. Elképzelhető, hogy valamiféle mérgező anyag került valamelyik e-cigaretta töltőfolyadékába, vagy az újrahasznosított fiolák szennyeződtek valamivel, esetleg bizonyos fogyasztói szokások vezetnek a betegséghez. A járványügyi hatóság mindenesetre arra kérte a fogyasztókat, hogy ne vásároljanak bizonytalan eredetű, utcai terjesztésű e-cigaretta-folyadékokat, különös tekintettel a különféle ellenőrizetlen kannabiszolajokra.

Az egyre szaporodó esetek nagyban fölerősítik az e-cigaretták káros hatásai miatti aggodalmakat. Korábban azt tartották, hogy az e-cigaretták kevésbé ártalmasak, mint a hagyományos dohányipari termékek, de az utóbbi időben egyre több az olyan szakértői, orvosi vélekedés, amik szerint használatuk ugyanúgy nikotinfüggőséghez vezet és különféle egészségügyi kockázatokkal – leggyakrabban krónikus tüdőgyulladással, tüdővizenyővel – jár, ráadásul a fiatalok körében egyre divatosabb és elterjedtebb az elektromos úton elpárologtatott olajok gőzének belégzése, letüdőzése.  • Tippek
  • Biztosítás