Szabina
-2 °C
15 °C

Hondurasban már 144 ember halt bele a dengue-lázba

2019.10.01. 08:53

Már 144 ember halt bele a súlyosabb, vérzéses dengue-lázba Hondurasban, tudatta hétfőn Roberto Cosenza hondurasi egészségügyi miniszterhelyettes. Cosenza elmondta, hogy két újabb esetben laboratóriumi eredmények a múlt héten erősítették meg a dengue-láz tényét. A hondurasi egészségügy miniszter helyettese jelezte továbbá, hogy a hatóságok további 38 olyan ember halálának az okait vizsgálják, akik a dengue-lázhoz hasonló tüneteket mutattak.

Cosenza elmondta, hogy az idén 81 181-en betegedtek meg dengue-lázban Hondurasban, ami a közép-amerikai ország legsúlyosabb dengue-láz járványát jelenti. Az összes megbetegedés közül több mint 64 ezer esetben az úgynevezett hagyományos dengue-lázról van szó, amely nem halálos, a többi esetben pedig vérzéses dengue-lázról van szó, amely halálos lehet.

A hondurasi hatóságok július óta országos riasztást tartanak érvényben a betegséggel szemben, valamint különböző intézkedéseket hoztak a dengue-láz terjedése megakadályozásáért, például lakásokat fertőtlenítettek, illetve kiképezték a kórházi személyzetet.

A dengue-láz, amelynek kórokozóját az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek. (MTI)