Aránytalanul sok fiatal lesz beteg az e-cigitől

2019.10.29. 11:05

Aránytalanul nagy számban érinti a fiatalokat az e-cigarettával összefüggő tüdőbetegség – hívta fel a figyelmet az amerikai járványügyi központ (CDC), amely hétfőn tette közzé első jelentését az e-cigarettával összefüggő, tüdőt károsító betegségekről.

Október 22-ig az Egyesült Államok 49 államában, Washingtonban és a Virgin-szigeteken 1604 e-cigarettázással és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedést jelentettek, többségük fiatal férfit érint – derült ki a jelentésből.

A CDC adatai szerint eddig 34-en haltak meg az e-cigarettázás vagy a gőze belélegzése miatti légzőszervi betegségekben. A betegek 79 százaléka 35 év alatti és 70 százaléka férfi. A betegek fele 25 év alatti, közülük ketten meghaltak a betegségben – írja az MTI.

Ezek az új adatok közelebb visznek minket ahhoz, hogy azonosítsuk a megbetegedések okát vagy okait

– mondta Robert R. Redfield, a CDC igazgatója.

A jelentésben megerősítették, hogy a THC-tartalom (tetrahidrokannabinol, a kannabisz pszichoaktív hatóanya) fontos szerepet játszik a betegség megjelenésében. 876 beteg esetében kiderült, hogy a betegsége megjelenése előtt három hónapig THC-tartalmú e-cigarettát szívtak, 52 százalékuk THC- és nikotin tartamú termékeket.

Eddig a kutatók az e-cigaretta egyetlen összetevőjéről sem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a tüdőbetegség okozói. Egerekben azonban már kimutatták az Ohiói Egyetem tudósai, hogy tüdőrákot okozhat.

Az elektromos cigaretták használata viharos sebességgel terjedt az utóbbi években. A CDC egy 2014-es jelentés szerint három év alatt 800 százalékkal nőtt az e-cigarettázók száma a fiatalok körében. Becslések szerint 3,6 millió iskolás használja ezeket az elemes eszközöket, amelyek nikotintartalmú folyadékot füstölnek el. A kutatók egyetértenek abban, hogy a folyadékba kevert édes ízek különösen vonzóvá teszi ezeket a cigarettákat sok fiatal számára.

A Los Angeles-i Egyetem diákjai körében végzett felmérés ezt alá is támasztotta. A Pediatrics című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik nem mentol vagy dohány ízű e-cigarettát szívtak, sokkal hosszabb ideig használják ezeket a termékeket, és jóval gyakrabban gyújtanak rá.

Szeptemberben Michigan állam elsőként tiltotta be az Egyesült államokban az aromákkal ízesített elektromos cigarettákat. Gretchen Whitmer kormányzó indoklása szerint a gyártók az édeskés anyagokat célzottan arra használják fel, hogy "hozzászoktassák a gyerekeket a nikotinhoz", és azt a téves érzetet keltsék, hogy termékeik nem veszélyesek.  • Tippek
  • Bankszámla