Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Gyógyíthatják az Alzheimer-kórt a mesterséges idegsejtek

Screen Shot 2019-12-04 at 2.27.56 PM.png
2019.12.04. 14:33

Mesterséges idegsejteket fejlesztettek ki brit kutatók, az apró "agyi csipek" olyan betegségek gyógyításához jelenthetnek új utakat, mint az Alzheimer-kór, írja a BBC. A Bathi Egyetem kutatócsoportja a matematika, az informatika és a csiptervezés kombinációjával keresett új módszert, hogy az idegsejtek természetes működését utánzó áramkört hozzanak létre, eredményeikről a Nature Communications tudományos folyóiratban számoltak be.

A neuronok jeleket továbbítanak az agy és a test többi szerve között. A tudósok azért próbálkoznak mesterséges idegsejtek megalkotásával, mert azok olyan betegségek lehetséges gyógymódjaihoz vezethet el, amelyek során a neuronok károsodnak vagy elhalnak, mint az Alzheimer-kórban.

Alain Nogaret, az egyetem fizikai tanszékének professzora elmondta, tanulmányukban az az újdonság, hogy az agysejtek elektromos tulajdonságait szilíciumból készült szintetikus áramkörökben tudták reprodukálni. "Mostanáig olyan volt a neuron, mint a fekete doboz, de kinyitottuk és belepillantottunk. Munkánk paradigmaváltást jelent, mert olyan módszert dolgoztunk ki, amellyel apró részletekig reprodukálhatók a valódi neuronok tulajdonságai" – magyarázta Alain Nogaret.

Az orvostudomány régóta szeretne olyan mesterséges neuronokat előállítani, amelyek választ tudnak adni az idegrendszerből érkező elektromos jelekre. A kutatók kétféle neurontípust "másoltak le", az egyik az agy hippokampusz nevű területéről származik, amely az emlékezésben játszik fontos szerepet, a másik típus a lélegzés irányításában fontos. (MTI/BBC)