WHO: Drámaian nő a rákos esetek száma

2020.02.04. 16:24 Módosítva: 2020.02.04. 17:55

Majdnem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világon húsz év alatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutatási szervezetének (IARC) friss jelentése alapján. (Az IARC ötévente készíti el világjelentését.)

2018-ban a világon 18,1 millió embernél állapítottak meg rákot, közülük 9,6 millióan haltak meg. 2040-ben várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul ki rosszindulatú daganat – állapította meg a szervezet jelentése, melyet kedden, a rákellenes küzdelem világnapján tettek közzé.

Az esetszám emelkedésének oka a világ népességének növekedése és idősödése, ám életmódbeli tényezők is hozzájárulnak, mondta a dpa hírügynökségnek Michael Baumann, a német rákkutatási központ (DKFZ) vezetője, aki szintén hasonló emelkedésre számít. A kutató arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy tegyék egészségesebbé az életmódjukat.

„A tudomány jelen állása szerint, ha az ember mindent elkövet: kerüli az elhízást, rendszeresen mozog, egyáltalán nem vagy csak kevés alkoholt fogyaszt, egészséges ételeket eszik, a rák ellen ajánlott minden oltást beadat és minden ajánlott óvintézkedést megtesz, úgy a rákos esetek 40 százaléka megelőzhető” – magyarázta Baumann.

A világjelentés szerint a ráktúlélés jóléti kérdés. A szegényebb országok betegei, valamint a gazdag országok szegényebb rétegeihez tartozó betegek kevesebb eséllyel gyógyulnak meg a tumorból. A magas jövedelmű országokban 20 százalékkal csökkent a rákos halálozás esélye 2000 és 2015 között, az alacsony jövedelmű országokban csupán 5 százalékkal. (MTI/dpa)  • Hírek
  • Csok