Hugó
-6 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Őssejtekké programozták át egy 114 éves nő sejteit

GettyImages-1201968803
2020.03.24. 09:00

Tudósok először programozták át egy úgynevezett "szuperszázéves" ember sejtjeit őssejtekké. A tudományos előrelépés lehetővé teszi, hogy tanulmányozzák, miért élnek ilyen hosszú ideig egészségesen a 110 év fölötti emberek.

Az indukált pluripotens őssejtek (iPSC) képesek átalakulni bármilyen testi sejtté. A 110 évnél tovább élő "szuperszázévesek" (supercentenarian) nemcsak koruk miatt figyelemre méltóak, hanem jó egészségük miatt is. Ez az elit csoport ellenállónak tűnik számos időskori betegséggel – köztük az Alzheimer-kórral, szívbetegségekkel, rákkal – szemben. A kutatók azonban nem tudják, miért élnek egyesek 110 éven túl is, míg mások nem.

A Sanford Burnham Prebys orvostudományi intézet és az AgeX Therapeutics biotechnológiai vállalat kutatóinak először sikerült átprogramozni egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké. Kutatásukat a Biochemical and Biophysical Research Communications című folyóiratban mutatták be.

"Egy nagy kérdésre kerestünk választ. Lehet-e ilyen öreg sejteket átprogramozni" – mondta Evan Y. Snyder professzor, a tanulmány szerzője. "Megmutattuk, hogy lehetséges, és értékes eszközünk van arra, hogy találjunk géneket és más tényezőket, amelyek lelassítják az öregedési folyamatot" – tette hozzá.

A tanulmányban a kutatók három ember – köztük a már említett 114 éves nő, egy 43 éves egészséges ember és egy gyors öregedésben (progeria) szenvedő nyolcéves gyermek – vérsejtjeit programozták át iPS-sejtekké, majd azokat mesenchymális őssejtekké, amelyek számos sejttípussá képesek differenciálódni, így fontos szerepet játszanak a különféle kötőszövetek – csont-, porc- és zsírszövet – kialakulásában.

A kutatók azt találták, hogy a szuperidős nő sejtjei ugyanolyan könnyen alakultak át, mint a másik két emberé. A telomerek – a DNS "védősapkái", amelyek rövidülnek a korosodás által – szintén visszaállítódtak fiatalkori szintre. A szuperidős sejtjeinél ez a telomervisszaállítódás azonban kevésbé volt gyakori a többi mintához képest. Ez azt jelzi, hogy az extrém öregedésnek hosszú távú hatásai vannak, amelyeket le kell győzni a sejtöregedés hatékonyabb visszaállításához, írja a Phys.org. (MTI)

(Borítókép: Ingusföld egyik legidősebb embere, a 110 éves Pjatimaty Merzsojeva február 20-án, egyik lánya társaságában. A szuperszázéves nőnek 18 unokája, 35 dédunokája és 7 ükunokája van. Fotó: Yelena Afonina/TASS/Getty Images Hungary)