Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Ha a terhesség alatt mozog az anya, kisebb eséllyel hízik el a gyereke

2020.04.20. 13:03

A várandósság alatti testmozgás csökkenti a születendő gyerek elhízásának esélyét – állapította meg egy amerikai állatkísérlet. A washingtoni tudósok kutatása azért is egyedülálló, mert eddig a terhesség alatti testmozgásnak a magzati fejlődésre kifejtett hatását csak túlsúlyos anyáknál vizsgálták. – írja íz MTI.

A Science Advances nevű szaklapban Min Du, a Washingtoni Állami Egyetem tudósa és hallgatója, Jun Seok Son által bemutatott kutatás szerint a terhesség alatti testedzés stimulálja az úgynevezett barna zsírszövetek termelődését a fejlődő magzatban. A jó zsírnak is nevezett barna zsír elsődleges szerepe, hogy energia égetésével hőt termel. Az elhízás a fehér vagy más néven sárga zsírszövet számlájára írható, mert ezt nehezebb elégetni.

Több jó zsír, gyorsabban elégő rossz zsír

Du és Son során megfigyelték, hogy azoknak az egereknek az utódainál, amelyek a vemhesség alatt naponta testmozgást végeztek, testsúlyukhoz képest nemcsak nagyobb lett a barna zsír aránya, hanem gyorsabban is égették el a fehér zsírt, mint a kontrollcsoport egerei, amelyeknél az anyaállat nem végzett testmozgást. A mozgás tehát segített megelőzni az elhízást, és javította az anyagcseréjük egészségét is.

A korábbi kutatások rámutattak, hogy a túlsúlyos anyák terhesség alatti testmozgása védelmet jelentett az utódaiknak az anyagcserezavarok és az elhízás ellen. Ez az új kutatás arra világít rá, hogy ezek a pozitív hatások az egészséges és formában lévő anyák utódaira is vonatkozik

– mondta Du.

Mivel a terhesség alatti testmozgás egyre kevésbé általános és a túlsúlyos gyerekek aránya egyre nagyobb a különböző testtömeg-indexű anyák esetében, a kutatók remélik, eredményeik arra bátorítják a fitt és egészséges nőket, hogy aktív életmódjukat a terhesség alatt is folytassák.

"Eredményeink azt sugallják, hogy a terhesség alatti fizikai aktivitás fitt nők esetében is kritikus jelentőségű az újszülött metabolikus egészsége szempontjából. Úgy gondoljuk, ez a kutatás segíthet felvenni a harcot a túlsúllyal az Egyesült Államokban és más országokban" – mondta Son.

Az elhízás elleni szerek fejlesztését is segítheti

A vizsgálat során egészséges vemhes egerek egyik csoportját fekvő életmódra késztettek, másik csoportjuk naponta testmozgást végzett. Az utódok energia- vagy kalóriadús táplálékot kaptak. A kísérleti csoportban, tehát a fizikailag aktív anyától született hím- és nőstényutódok is többet fogyasztottak, mint a kontrollcsoport, ennek ellenére kevesebbet híztak. Ráadásul esetükben növekedett a glükóztolerancia mértéke is. A glükózintolerancia a diabétesznek és más, túlsúllyal összefüggő betegségeknek az előfutára.

A terhesség alatti testmozgás az apelin nevű hormon termelődését is stimulálja mind az anyákban, mint a magzatokban. Az apelin a barna zsír fejlődését segíti elő, és az anyagcsere egészségét támogatja. A tudósok azt is megállapították, hogy ha apelint juttattak a kontrollcsoport vemhes egereinek szervezetébe, az az utódban előidézte azokat a pozitív hatásokat, amelyek a testmozgást végző egerek utódainál jelentkeztek. Az elhízás elleni szerek kifejlesztésének kulcsa az apelin alapú rendszer lehet – mondta Du.