Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A vashiányos szívbetegségek megelőzését segítheti egy új módszer

2020.05.11. 14:28

A sejtelhalás egyik nemrég felfedezett formájának, a ferroptózisnak szabályozásával megakadályozható bizonyos szívbetegségek kialakulása, állapították meg kínai szakemberek. A ferroptózis a programozott sejthalál egyik változata, amely valamilyen, egyelőre kevéssé ismert módon a szervezetben található vas csökkenő szintjével függ össze. A kutatók szerint ez a sejthalál-mechanizmus károsíthat fontos szerveket és idegrendszeri betegségek kialakulását eredményezheti.

Ferroptózis (azaz a vasfüggő programozott sejthalál) esetén a kardiomiociták – a szív összehúzódását biztosító izomsejtek – nem képesek regenerálódni és elhalásuk szívizomkárosodáshoz, valamint egyéb betegségekhez vezethet. A Csöcsiangi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói egérmodelleken végzett vizsgálatok révén megállapították, hogy a kardiomiociták ferroptotikus sejthalála az elsődleges oka a szívkárosodásnak.

A Circulation Research című folyóiratban publikált tanulmányukban kifejtik, hogy a glutation – az emberi szervezetben természetes formában is jelen lévő antioxidáns – szintjének növelésével megakadályozható a szívizomsejteket sújtó ferroptózis és az azzal összefüggő szervkárosodás. A szakemberek szerint az eredményeik egy új terápiás kezelés lehetőségét jelenthetik azon páciensek számára, akiknél fennáll a kardiomiopátia – a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, hátterében a szívizom károsodása áll – kockázata. (MTI/Hszinhua)