Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Jövő héten elkezdik alkalmazni a koronavírus elleni első orosz gyógyszert

2020.06.01. 21:00

Oroszországban a jövő héten elkezdik kezelni a koronavírusos betegeket azzal a gyógyszerrel, amelyet elsőként hagytak jóvá a betegség ellen az országban – írja a Reuters.

A Avifavir nevű antivirális gyógyszert június 11-étől vethetik be az orosz kórházak a szer fejlesztését finanszírozó állami befektetési alap, az RDIF vezetője szerint. Kirill Dimitrijev a hírügynökségnek azt mondta, a gyógyszert fejlesztő ChemRar havi 60 ezer ember kezelésére elegendő mennyiséget fog legyártani belőle.

Az Avifavir a favipiravir nevű hatóanyagon alapul, amelyet japánban fejlesztettek ki, és eredetileg az influenza ellen használják, de egyelőre a koronavírusos betegség elleni terápiában is az egyik legígéretesebbnek bizonyul a már létező gyógyszerek közül. Kirill Dimitrijev a Reutersnek azt mondta, az orosz tudósok módosították a szert, hogy fokozzák a hatékonyságát, és az eredményeiket két héten belül készek is megosztani a világgal.

A gyógyszer klinikai tesztjeit 330 fő bevonásával végezték, az eredmények szerint a legtöbb esetben négy napon belül sikeres volt a kezelés. A tesztek egy héten belül értek volna csak véget, de az egészségügyi minisztérium gyorsított eljárásban engedélyezte a szert, és a gyártás már márciusban megkezdődött. Dimitrijev szerint a gyógyszer biztonságosságát biztosítani hivatott tesztidőszak lerövidítését az tette lehetővé, hogy a szer alapját adó favipiravir már 2014 óta jelentős tesztelésen ment át.

Úgy hisszük, hogy ez mindent megváltoztat. Csökkenteni fogja a nyomást az egészségügyi rendszeren, kevesebb ember fog kritikus állapotba kerülni. Úgy hisszük, hogy ez a gyógyszer kulcsfontosságú lesz abban, hogy újra beinduljon a gazdaság Oroszországban

– mondta Dimitrijev.

A favipiravirt Japánban Avigan néven törzskönyvezik, ebből több ország mellett Magyarország is kapott májusban, hozzánk 12 200 darab érkezett belőle a koronavírus-járvány elleni harc segítéséhez. A favipiravir alkalmazásának kockázata fiatal nőknél, hogy születési rendellenességet okozhat.