Mit együnk a kijárási tilalom miatti kényszerű karanténban?
Miután a koronavírus márciusban megjelent Magyarországon, rengetegen fordultak az egészséges táplálkozás irányába, sokaknak vált hirtelen fontossá a fogyás mellett az egészségi állapotuk javítása is. Aztán jött a nyár, a korlátozásokat feloldották, és akiknek a strandformát nem sikerült elérniük, el is engedték az egészet. Erre jött az ősz és a második hullám, a home office és az újabb korlátozások pedig magukkal hozták az állandó otthoni nassolást.
Kékre főtt pisztráng? Az ötlet jónak tűnt
Karácsonykor az sem baj, ha a hal nem sikerül, csak a süti legyen finom.
Megkérdeztünk egy táplálkozási szakértőt, mennyire lehet ez veszélyes. Bocsi Viki úgy látja, hogy
a magyarok benyomták az egyszer élünk gombot.
A gyakorlatban ez azt jelenti, mindent elfogyasztanak, amitől átmeneti örömük van, a csokoládétól kezdve az üdítőkön át egészen az energiaitalokig, az alkoholig és a cigarettáig.
Apátiában vannak az emberek az egészségi állapotukat illetően, és a munkahelyek elvesztése miatt mintha beléjük lenne programozva az a mentalitás, hogy az sem baj, ha meghíznak, mert idővel úgysem fognak tudni ételhez nyúlni. Fontos lenne ráébreszteni mindenkit, hogy hosszú távon ez egy lassú halál a testnek, nem az öröm felé való menekülés
– magyarázta és arra figyelmeztetett, hogy a helytelen táplálkozással szinte észrevétlenül a krónikus betegségek előszobájába kerülhetünk, ami a járványhelyzetben hatványozottan aggasztó, hiszen a vírus a gyengébb immunrendszerűekre nagyobb veszélyt jelent.
Bocsi Viki rámutatott, hogy
a pizzarendelés csúcsokat döntöget,
a gyorséttermeknél a nap minden szakában rengetegen állnak sorba, és a cukros termékek fogyasztása is megnőtt. Ez viszont csak átmenetileg teszi az embert boldoggá, mert miután a megemelkedett vércukorszintet az inzulin lecsapja, kedvetlen állapot áll elő. Azután minden kezdődik elölről.
Nem lenne szabad tejet és gyümölcsjoghurtokat sem túl gyakran fogyasztani. Ha már mindenképpen tejtermék, akkor a hosszan érlelt kemény sajtokat vagy a fermentált, savanyított tejtermékeket javaslom. Emellett gumósokat, édesburgonyát, burgonyát, gyökérféléket, zellert, céklát és zöld leveles zöldségeket kellene minél többet enni. Bár ezek nem érhetnek fel egy chips ízesítésével, de jól el lehet készíteni őket
– mondta a szakember, hangsúlyozva, hogy a megfelelő minőségű ételek és italok fogyasztása mellett a helyes életmódra is oda kell figyelni.
Fontos, hogy kialudjuk magunkat, mert ilyenkor a hormonjaink helyre kerülnek, és teljesen máshogy látjuk a világot. Sportoljunk minél többet, lehetőleg a szabad levegőn, a jó lélegzés pedig a természetgyógyászok szerint soha nem volt még olyan fontos, mint napjainkban.