Röntgenfelvételt küldtek magyar 5G hálózaton

2020.11.24. 11:50

Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója Magyarországon először továbbított nagy felbontású röntgenfelvételt 5G hálózaton keresztül, melyhez az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyújtott szakmai és technológiai segítséget. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárásokat illetően.

Az egészségügyi képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú – épp ezért vitathatatlan jelentőségű Varga Róbert egészségügyi innovációja: a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója hazánkban először továbbított elektronikus úton, a Vodafone 5G hálózatán keresztül nagy felbontású röntgenfelvételt. 

A röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón (pl. pendrive-on) viszik el a röntgenfelvételt készítő eszköztől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig.  Az új generációs hálózat, az 5G viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet.

– magyarázta ötletét Varga Róbert.

Az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről – egy ún. PACS szerveren keresztül – egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például a mobil szűrőállomások esetében fontos.

A kutató-fejlesztő intézetünk, ahol az alapító mérnökök mellett fiatal munkatársak és egyetemisták is dolgoznak, a jövőhöz vezető utakat keresik. Jelenleg folyamatban lévő legújabb kutatásunk egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, gyors diagnosztikai eszköz, ami mobilitásának köszönhetően akár válságövezetekben is alkalmazható. Mind a mobilitása, mind az egyszerű fertőtleníthetősége miatt kiemelt aktualitása van ennek a fejlesztésnek a COVID-19 járvány idején, hiszen akár konténerkórházakban is egyszerűen felépíthető. Ez az eszköz egyébként egy moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amivel egy felvétel elkészítése mindössze 10 másodperc. Az 5G technológiának a szerepe pedig a felvételkészítés során keletkező, nagyméretű adatmennyiségnek a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg.

– mondta Dévai Endre, az Innomed Medical Zrt. elnöke.

Az NMHH főigazgatója, Aranyosné dr. Börcs Janka szintén gratulált Varga Róbertnek, és egyúttal felidézte, hogy a hallgató pályamunkáját az intézmény különdíjjal ismerte el.  • Tippek
  • Árfolyam