16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Nem befolyásolja a gyermekvállalási kedvet a járvány

2020.11.25. 13:16
Egy idén ősszel végzett online felmérés szerint a gyermekvállalás előtt álló párok kétharmadának családbővítéssel kapcsolatos döntését nem befolyásolta a koronavírus-járvány, azok száma pedig kiegyenlítődik, akik a vírushelyzet miatt tolják vagy éppen előre hozták a babavállalást. A közel 1200 résztvevő válaszai alapján kijelenthető, hogy a koronavírus nem hoz változást a születések számában, azaz sem visszaesés, sem baby boom nem várható 2021-ben.

Sok tényező befolyásolja a tudatos gyermekvállalást, ám az idén a pároknak egy nem várt problémával kellett szembenézni: az egész évet meghatározó koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzettel, bizonytalansággal.

A New Era Genetics genetikai szűréssel foglalkozó cég szeptember végén indított független, online kutatást annak felmérésére, hogy a koronavírus és a hozzá kapcsolódó korlátozások hogyan befolyásolják hazánkban a gyermekvállalási kedvet. Hat héten át volt elérhető az online kérdőív, melyet október végéig 1174-en töltötték ki. A válaszadók nagy többségükben nők, közel 69 százalékuk 26 és 35 év közötti.

A koronavírus-járvány változásokat hozott az életmódunkban, a szokásainkban, de úgy tűnik, nem befolyásolta a hosszú távú magánéleti terveket. Bár előzetesen azt feltételeztük, hogy a járvány rövid távon hoz egy kisebb visszaesést a babavállalási kedvben, de az eredmények nem igazolták vissza a félelmeinket. Még a tavaszi, nagyon szigorú lezárások idején is csak a párok kis része (12 százalék) döntött úgy, hogy néhány hónappal eltolja a babavállalást, és csupán 4 százalékuk mondta azt, hogy vár még egy évet.

– mondta el Szondy Réka, a kutatás vezetője.

A válaszadók közel 90 százaléka vírus megjelenése előtt már gondolkodott a családalapításon és 1-2 éven belül tervezte azt. A válaszadók kétharmadánál ezt a döntés a koronavírus megjelenése sem változtatta meg.

Összezárva

A kutatás szerint a nagy tavaszi összezártság inkább kedvező hatással volt a párokra, 72 százalékuknál nem változott a kapcsolat minősége, sőt az esetek 24 százalékában javított a párkapcsolaton. Igaz volt ez az intim együttlétekre is, a válaszadók mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy csökkent az együttlétek száma, viszont 15 százalékuk gyakrabban bújt össze a párjával, így összességében itt is pozitív változásokat mutatnak az eredmények.

A családbővítéssel kapcsolatban tavasszal meghozott döntéseket a járvány második hulláma sem változtatta meg lényegesen, a válaszadók kétharmada kitart a néhány hónapja meghozott döntése mellett, sőt a párok egynegyede határozott úgy, hogy a járvány első nagy hulláma után családalapításba kezd. Az indokok között legtöbben a gyermek iránti vágyat emelték ki (75 százalék), második helyen a szülők kora miatti félelem áll (47), harmadik helyen szerepelt, hogy szeretnének az életükben változást, és elérkezettnek érzik az időt a babavállalásra (35).

A kutatás arra is rákérdezett, okoz-e pluszfélelmet a járvány babavárás esetén, azaz több vizsgálatra mennek, mennének-e a kismamák, hogy magukat és megfogant gyermeküket nagyobb biztonságban tudják. Itt is meglepő eredmény született: annak ellenére, hogy egy új betegséggel állunk szemben, a válaszadók nem tartják szükségesnek több orvosi vizsgálat elvégzését, és csak azokra az ellenőrzésekre, szűrésekre menne el, mint általában egy járványmentes időszakban (82 százalék).

„Az online kérdőívünket kitöltők 71 százalékának még nincs gyermeke, és az első terhességnél köztudottan jobban aggódnak a leendő szülők, ezért is meglepők az orvosi vizsgálatokra vonatkozó válaszok. A felmérés azt igazolja, hogy eljutottak a gyermekvállalás előtt állókhoz azok az információk, melyek szerint a járvány eltelt ideje alatt szerzett tapasztalatok szerint a koronavírus nem jelent fokozott veszélyt sem a várandósra, sem a magzatára” – mondat el Király Ágnes, a New Era Genetics kommunikációs vezetője.  • Hírek
  • Hírek