Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy évszázad után tért haza a világ leghíresebb sarkkutatójának hajója

2018.08.07. 08:33

Visszatért Norvégiába Roald Amundsen háromárbocos vitorlása, a Maud, száz évvel azután, hogy a norvég felfedező elindult vele jeges-tengeri expedíciójára – írja az MTI.

Amundsen egykori hajóját 2016-ban emelték ki kanadai hullámsírjából, ahol 86 évet töltött. Június végén indult el Grönlandról, és hétfőn érkezett meg a bergeni kikötőbe egy nagy szállítóhajó fedélzetén.

Amundsen 1903-1906-ban elsőként szelte át az Északnyugati-átjárót, majd 1911-ben ő volt az első, aki elérte a Déli-sarkot. A norvég király, VII. Haakon feleségéről, Maud (Matild) királynéről elnevezett hajót azért építtette, hogy felfedezhesse az Északi-sark jeges vizeit. Az Északkeleti-átjárót keresve két expedíciót is tett vele, de közben adósságokba keveredett, és 1925-ben arra kényszerült, hogy eladja a hajót.

A Maudot a kanadai Hudson's Bay vette meg, és Baymaudra átkeresztelve arra használták, hogy ellássák Kanada északi-sarkvidéki táborait. A hajó öt évvel később elsüllyedt Cambridge Bay kikötőjénél, Nunavut régió területén.

A jéghideg víznek köszönhetően a vitorlás kiváló állapotban maradt fenn. A hajó kimentését és hazavitelét 1990 óta tervezték, de a projekt ellenállásba ütközött Kanadában, mert a partról is látható hajóroncs turistalátványossággá nőtte ki magát.

Egy bíróság végül úgy döntött, hogy a Maud jogszerűen a norvégiai Asker várost illeti meg, ahol 1917-ben vízre bocsátották. A kiemelést három norvég vállalkozó fivér finanszírozta, a történelmi hajót az Oslóhoz közeli városkában állítják ki.

Roald Amundsen jelentős történelmi személyiség Norvégiában. Azt akarjuk, hogy a norvég nép megismerje ennek az expedíciónak a történetét

– mondta Jan Wanggaard projektvezető.