Erzsébet
1 °C
4 °C

A nagy hideg segíthette a Homo sapiens elterjedését

2018.08.28. 15:38

A neandervölgyitől a modern ember dominálásáig vezető átmenet Európában 45 ezer éve kezdődött. A neandervölgyiek alig néhány ezer évvel azután, hogy a Homo sapiens megjelent Európában, kihaltak. A kutatók sokáig vitáztak azon, mi történhetett, sokan a klímaváltozást okolták, más magyarázatok szerint járványok törhettek ki, vagy az újonnan érkezettek miatt elfogyott a neandervölgyiek tápláléka  – írja az MTI.

Egy új kutatás szerint az utolsó jégkorszak idején ismétlődő szélsőségesen hideg periódusok hozzájárulhattak a neandervölgyi ember kihalásához.

A Kölni Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének munkatársa, Michael Staubwasser vezette kutatócsoport szerint ezek a hideg intervallumok egybeesnek azokkal a korszakokkal, amelyekből nem maradtak fenn neandervölgyiekre utaló nyomok. Ez arra utal, hogy a hideg periódusok által kiváltott ökológiai stressz mérvadó volt a neandervölgyiek ciklikus visszatérése és a modern emberek elterjedése szempontjából – írják a kutatók a Proceedings című szaklapban bemutatott tanulmányukban.

Staubwasser és kollégái két romániai barlang cseppköveit vizsgálták meg, és az adatokból arra következtettek, hogy a 44 és 40 ezer évvel ezelőtti időszakban két szélsőségesen hideg időszak zajlott le. Az első, amely 44 ezer éve kezdődött és egy évezreden át tartott, egybeesik azzal az időszakkal, amelyből a Duna térségében hiányoznak mind a neandervölgyiektől, mind a modern embertől származó tárgyak. A második ilyen időszak 40 800 éve kezdődött és 600 éven át tartott, ebből az időszakból a mai Franciaország területéről hiányoznak ezek az emlékek.

Ez arra utal, hogy a mindig szárazsággal együtt járó hideg időszakok alatt a neandervölgyi populáció jelentősen visszaesett

– mondta Staubwasser.

A neandervölgyi ember sok vidéken túlnyomórészt hússal, főleg nagyvadakkal táplálkozott, amit jelentősen befolyásoltak a hidegbetörések. Az erdőket ekkor bokros legelők váltották fel. Az emiatt elnéptelenedett területeket a modem ember vette át, amely valószínűleg jobban alkalmazkodott a körülményekhez – vélik a kutatók.

A periodikusan jelentkező ökológiai stressz és a megváltozott környezeti feltételek több elnéptelenedési és újra benépesülési ciklust indítottak el Európában. Azt, hogy a neandervölgyi emberek kihalása éghajlati változásokkal állhat összefüggésben, korábbi tanulmányok is sugallták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?