Ödön
2 °C
11 °C

Az emelkedő vízszint miatt lebontják a híres viking hajómúzeumot

2018.08.30. 19:18

Lebontják a híres roskilde-i viking hajómúzeumot, amelyben komoly károkat okozott a tengervíz – közölte csütörtökön a dán kulturális miniszter. Mette Bock elmondta: az őskori és középkori hajózási és hajóépítési nemzeti múzeum nevét törlik a fenntartandó épületek listájáról – írja az MTI.

A Koppenhágától 40 kilométerre nyugatra lévő Roskildében az 1960-as években építették fel a múzeumot. "Senki sem tudta akkoriban megjósolni a tengerszint emelkedését és a múzeumot fenyegető veszélyt, amelyet a víz okoz" – mondta Bock.

A 2013-as téli vihar 11,5 millió koronás (503 millió forintos) kárt okozott a Roskilde-fjordra néző épületben, noha egyetlen hajó sem sérült meg. Maga a múzeum kérte a lebontást, mert a helyreállítás lehetetlennek bizonyult. Az illetékes nem szólt arról, hogy mi lesz a kiállított hajók sorsa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?