Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehozzák a Dakotát a Gauli-gleccserről

2018.09.18. 16:25

Kiszabadítják a hóból annak az amerikai katonai repülőgépnek a maradványait, amelyik több mint 70 éve szenvedett balesetet egy svájci gleccseren, írja az MTI. A svájci légierő hétfőn közölte, hogy elkezdték kiemelni a darabjait.

A Dakota C-53 1946 novemberében Bécsből tartott Pisába, azonban a ködben eltévedt. A pilóta kényszerleszállást hajtott végre a több mint 3300 méter magas svájci Gauli-gleccseren. Ugyan a 12 ember, aki a gépen utazott, túlélte a balesetet, több napot kellett várniuk, amíg a keresésükre indult repülőgépen ülők a felhők közötti résen át észrevették őket.

A svájci légierő pilótái ekkor két kisebb repülővel leszálltak a gleccserre, hogy a szerencsétlenül járt amerikaiakat kimentsék. Svájc ezt az akciót tekinti az első légi hegyi mentésnek – mondta Jürg Nussbaum, a légierő szóvivője.

A Dakota 2012-ig rejtőzött a hó alatt, a felmelegedés miatt ekkor kezdett néhány része láthatóvá válni. Idén nyáron újabb darabjai bukkantak ki a hóból. A roncsot kiszabadító szakemberek eddig kéttonnányi anyagot találtak, benne többek között a gép motorját, a propellert és gyapjútakarókat.