Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

74 év után azonosítottak egy II. világháborúban meghalt katonát

2018.09.27. 20:06

Az amerikai hadseregben ejtőernyősként szolgált az a Willard Jenkins, akit 74 évvel halála után sikerült azonosítani, és nemrég hazaszállították maradványait abba a pennsylvaniai városba, ahol korábban élt.

Jenkins abban a hadműveletben vett részt a 1944-ben, amelyet A híd túl messze van című filmben dolgoztak fel, ez volt egyébként a történelem egyik legnagyobb ejtőernyős hadművelete, a Market Garden. Jenkins akkor kapott halálos sebet, amikor egy csónakban megpróbáltak átkelni a Waal-folyón Nijmegen városában: két lövést kapott, és a folyóba zuhant.

Később nem sikerült azonosítani, ezért ismeretlen katonaként egy Hollandiában található amerikai temetőben temették el.

Végül testvérétől, Edna Jenkinstől vett DNS-minta alapján sikerült azonosítani idén nyáron, és a maradványait ebben a hónapban szállították haza a pennsylvaniai Scrantonba, ahol szerdán volt a temetése. 

(AP)