Drónok segítenek az európai zsidó temetők megőrzésében

2019.02.27. 14:50

Drónokkal térképezi fel egy németországi központú szervezet Európa-szerte az elhagyatott zsidó temetőket, hogy segítsen a megőrzésükben. Az európai zsidó temetők megőrzésére alakult magánszervezet, a European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) kedden jelentette be, hogy már idén 1500 veszélyeztetett zsidó temetőt térképeznek fel Szlovákiában, Görögországban, Moldovában, Litvániában és Ukrajnában. A légi felvételek birtokában a temetkezési helyeket bekerítik és megtisztítják. Azoknak az országoknak a temetőit akarják felkutatni, ahol a holokauszt megtizedelte a helyi zsidó lakosságot. Az Európai Unió 800 ezer euróval (253 millió forinttal) támogatja a kezdeményezést.

A kezdeményezés vezetője, Philip Carmel elmondta, hogy a feltérképezett temetők köré falat emelnek zárható kapuval. Ezzel egyfelől meg akarják védeni a temetőket, másfelől pedig tudatosítani akarják az emberekben, hogy ott egy zsidó temető van. A csoport az öt országban önkénteseket is toboroz, akik segítenek a temetők gondozásában és őrzésében. "A kerítés nem védelmez önmagában. Az emberek védik a temetőket" – hangsúlyozta Carmel. Emlékeztetett arra, hogy a kerítés a Strasbourg melletti temetőt sem védte meg, ahol holokausztáldozatok 37 sírkövét és síremlékét gyalázták meg decemberben antiszemita graffitivel.

A szervezet adatai szerint mintegy tízezer ismert zsidó temető található 46 európai országban. Kétharmaduk Európa középső és keleti részén van. Néhány kelet-európai zsidótemető számára már az "utolsó pillanatban" érkezik a segítség. A nonprofit csoport korábbi vállalkozásait Németország finanszírozta. Ezek keretében 123 temető megőrzésében segítettek Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. Az alábbi két videó a csernyivici (Ukrajna) zsidó temető ravatalának felújítás előtti és utáni állapotát mutatja meg:

"Elsősorban a következő európai nemzedéknek fontos, hogy megismerjék a zsidókat, és fellépjenek a növekvő antiszemitizmus és holokauszttagadás ellen. Gyakran éppen a temetők a legutolsó bizonyítékai annak, hogy egy-egy európai városban vagy faluban évszázadokig éltek zsidók, akiket a holokauszt alatt meggyilkoltak. Nincs jobb bizonyíték a holokauszttagadással szemben" – magyarázta Philip Carmel.

A projekt keretében kedden egy szlovákiai elhagyatott zsidó temető köré emeltek kerítést. A Pozsonytól keletre fekvő Réte (szlovák nevén: Reca) település zsidó temetőjében a 18. századtól temetkeztek. "Zsidó történelmünk megőrzése élő kapcsolatot teremt a múltunkkal, és ezáltal tudatosabbá leszünk a jelenben és ez formálja a jövőnket is. Tartozunk az őseinknek ezzel, kifejezhetjük vele tiszteletünket, és biztosíthatjuk, hogy végső nyughelyük helyre legyen állítva és meg legyen őrizve" – mondta a csoport alapítója, Isaac Schapra rabbi.

Az AP hírügynökség emlékeztet arra, hogy az utóbbi időben több antiszemita támadás is előfordult néhány országban. A közelmúltban Franciaországban festettek horogkeresztet nyolcvan sírra egy zsidó temetőben, Anglia északnyugati részén pedig ugyancsak vandálok pusztítottak egy zsidó temetőben. (MTI)  • Tippek
  • Hírek