Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katonai kutyatemetőt találtunk Zalában

DSC 3919
2019.03.31. 07:18

Alighogy elindult a Mi Vidékünk-cikksorozat Zala megyével, elkezdtek ránk zúdulni az olvasói levelek ötletekkel, kiegészítő megjegyzésekkel és bátorításokkal. Marsi Kristóf Mátyás is írt nekünk a Vállus közeli titokzatos katonakutya-temetőről. Vezetőt is ajánlott nekünk Don György geológus személyében, aki az év nagy részében a faluban él, és sok mindent tud a környékről. Elhatároztuk, hogy felkeressük vele a kevesek által ismert temetőt.

Lesencetomaj felől érkezünk Vállusba. A hátunk mögé tekintünk, ahol a Balatont szokatlan perspektívából láthatjuk – talán úgy, ahogy korábban még sosem –, majd hirtelen balra fordulunk, és bevetjük magunkat egy klasszikus zalai zsákutcába, ahol vár már minket Don György.

A régi parasztház tömve van ásványokkal, kvarcokkal, kőzetgyűjteménnyel, még egy mamutfog is előkerül, a falon pedig egy gépkarabély, ami a második világháború elején, de ránézésre lehet, hogy inkább az elsőben számított korszerűnek. A ház falába volt befalazva, ott találta György. Közben lefő a kávé a konyhában, gőzölög, megisszuk, aztán nekiindulunk az erdőnek. Balról tölgyes, jobbról ugyanez feketefenyővel és szelídgesztenyefákkal tarkítva. El is határoztuk, hogy ősszel, ha érik, visszajövünk szedni.

Lassan elérjük a büdös forrást, ami a szaga miatt kapta a nevét, ugyanis kénes, lignites talajon keresztül éri el a földfelszínt. Ezután éles U-kanyarral balra elkanyarodunk, és innen körülbelül 500 méterre megtaláljuk a katonai kutyatemetőt.

Egykor a Varsói Szerződés civilektől elzárt katonai bázisa működött a környéken, és az itt szolgáló tucatnyi katona kutyáit hantolták el a bükkös erdő árnyai alá. Itt nyugszik Vulkán, Cézár, Néró, Ali, Brúnó hadnagyok és őrnagyok, valamint bajtársaik, akik szolgálatteljesítés közben életüket vesztették – állnak a fejfákon.

Vulkánról az a hír járja, hogy egy sötét téli éjszakán, a havas erdőben eltévedt katonát úgy mentett meg a kihűléstől, hogy testével takarta be, míg meg nem lelték őket. Hogy mi végzett a kutyabakákkal, arról csak találgatásokat hallani – mondja György. Általában vadászokat, orrvadászokat említenek.

Megtudjuk még, hogy a közelben feltártak egy pálos kolostort is, amit azóta már visszatemettek. A hely a Szent Miklós forrás mellett található, amit a pálosok kis tóvá duzzasztottak fel, és halakkal telepítettek be. Erről a régészek által talált horgok is tanúskodnak. De kihantoltak itt fej nélküli szerzetescsontvázat, ami egyesek szerint a törökök kevésbé baráti jelenlétét bizonyítja; illetve csecsemőcsontvázakat is, amit azzal magyaráznak, hogy a keresztelő előtt meghalt gyerekeket a pálosok által megszentelt földbe tették el, nehogy a pokol valamely kénes bugyrába kerüljenek.

Visszaindulunk a faluba, de útközben György még elmeséli, hogy a vállusi templomban Szűz Mária szobráról azt mondják, hogy a pálos kolostorból a nagy víz (zivatar, eső) gördítette le a faluba, úgy 5 kilométeren keresztül, négyszáz évvel ezelőtt. Azt nem tudjuk, hogy ez valóban megtörtént-e, mert hát gördítés közben elkopott volna a szobornak az a része, ami épp szoborrá teszi, de azt biztosan tudjuk, hogy az akkori falu jelentős része a pálos kolostor köveiből épült.

Ezt az anyagot az Index olvasóinak támogatásából készítettük.