Az öngyilkosságot elkövető Teleki Pál kormányfő eddig ismeretlen búcsúlevele került elő

2019.04.03. 04:52

Egy eddig ismeretlen búcsúlevél került Budapest Főváros Levéltárának (BFL) birtokába, amelyet Teleki Pál miniszterelnök írt 1941-es öngyilkossága előtt a személyi titkárának, Incze Péternek. Információink szerint a levelet más iratokkal együtt az Incze család egyik tagja adta át kedden a levéltárnak. A szenzációs iratokat Budapest Főváros Levéltára szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón mutatja be gróf Teleki Pál halálának 78. évfordulóján.

Teleki Pál az egyetlen magyar miniszterelnök, aki önkezével vetett véget életnek. 1941. április 3-án lőtte főbe magát a Sándor-palotában, miután felőrölte a hitleri Harmadik Birodalom és az angolszász hatalmak közötti egyensúlyozás. 1941 tavaszán Magyarország arra kényszerült, hogy átengedje területén a Jugoszláviát lerohanó német csapatokat, Teleki azonban ezt árulásnak tartotta, mivel a délszláv állammal néhány hónappal azelőtt kötött örök barátsági szerződést, és félt a várható súlyos következményektől.

A Horthy Miklós kormányzónak írt drámai hangú búcsúlevele ismert. Ebben egyebek mellett azt írta, hogy „szószegők lettünk”, „gazemberek oldalára álltunkhullarablók leszünk", bűnös vagyok.  

Információink szerint a Budapest Főváros Levéltárának most átadott, személyi titkárának írt búcsúlevele személyesebb hangvételű, és fontos adalékot jelenthet a súlyos betegséggel és depresszióval küzdő miniszterelnök személyiségének és öngyilkossága motívumainak megismeréséhez. Úgy tudjuk, a levélben például azt kéri, hogy temetésén senki, még saját családja se legyen jelen.

Incze Péter még az egyetemen ismerkedett meg Teleki Pállal, akinek 1922-től lett a személy titkára, és 1934-es nősüléséig a József nádor téren lévő Teleki-palotában lakott. Elkísérte Teleki Pált külföldi útjaira, jelen volt számos tárgyalásán, amelyekről feljegyzéseket készített, intézte levelezését, programjait. Teleki halála után is miniszteri tanácsos, miniszterelnökségi titkár maradt 1944-ig. A második világháború után letartóztatták, 18 hónapot töltött Kistarcsán internálótáborban.

A BFL-nek most átadott iratok közül csaknem valamennyi Incze Péterhez kapcsolódik, döntően az 1920 és 1945 közötti időszakból.

Az ellentmondásos Teleki Pál

Gróf Teleki Pál 1920 és 1921 között, majd pedig 1939. február 16. és 1941. április 3. között volt Magyarország miniszterelnöke. Antiszemitának vallotta magát, második miniszterelnöksége alatt fogadták el az 1938 végén beterjesztett második zsidótörvényt, a magyarországi nemzetiségek jogainak elismerésében ugyanakkor haladó álláspontot képviselt. A hivatali ideje alatt történt az 1939. márciusi kárpátaljai bevonulás, és a második bécsi döntésnek köszönhetőn Észak-Erdély visszacsatolása.

A fokozódó német nyomás ellenére Teleki az ország fegyveres semlegessége mellett állt ki, és jó viszonyra törekedett az angolszász államokkal. Amikor a hitleri Németország lerohanta Lengyelországot, Teleki nem engedte meg a magyar vasútvonalak használatát a Wehrmachtnak, a lengyel menekültek előtt viszont megnyitotta a határt.

A német világháborús sikerek után és a területi revízió reményében Magyarország 1940. november 20-án megkötötte a háromhatalmi egyezményt, amelyben vállalta, hogy segíti Olaszországot és Németországot, ha egy új belépő fél támadná meg őket. Teleki mindezt az egy hónappal később az angolszász érdekszférához tartozó Jugoszláviával megkötött örök barátsági szerződéssel akarta ellensúlyozni. Belgrádban 1941 tavaszán egy németellenes katonatiszti csoport puccsot hajtott végre, Hitler ezután Magyarország katonai részvételét is követelte a délszláv állam felszámolásához. Nagy-Britannia közben egyértelművé tette, hogy minden Jugoszlávia elleni katonai lépés hadüzenetet jelent Magyarország számára. Teleki ezután lett öngyilkos. 61 éves volt. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport