Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Második világháborús hajóroncsot találtak Ausztráliánál

2019.04.23. 08:20

A második világháborúban egy japán tengeralattjáróról torpedóval elsüllyesztett ausztrál szállítóhajó roncsait találták meg tengeri régészek a délkelet-ausztráliai Victoria partjaitól száz kilométerre az óceán mélyén – írja az MTI.

A tengeri régészek a 77 éve az óceán fenekén fekvő roncsot 700 méter mélyen fedezték fel. A tengerfenék kutatásához és feltérképezéséhez szonáreszközöket és kamerákat használtak.

Az SS Iron Crown 1942-ben süllyedt el, a támadásban a legénység 38 tagja halt meg. Öt túlélőt egy másik hajó vett a fedélzetére. A torpedó 60 másodperc alatt elsüllyesztette a Dél-Ausztráliából Új-Dél-Walesbe ércet szállító hajót – idézte fel a BBC News. 

Víz alá süllyesztett kamerával készült felvétel a hajóról.
Víz alá süllyesztett kamerával készült felvétel a hajóról.
Fotó: Marrison Matt (CorpAffairs Hobart) / CSIRO

Peter Harvey, a victoriai örökségvédelmi szervezet tengeri archeológusa elmondta, hogy az SS Iron Crown volt az egyetlen hajó, amelyet az állam felségvizein torpedóval elsüllyesztettek a második világháború alatt. Hozzátette, hogy a tengerbe veszett áldozatok családtagjainak végre lezárulhat ez a tragikus esemény most, hogy sikerült megtalálni a hajót. A hatóságok megemlékezést szerveznek az áldozatok emlékére.

A legidősebb túlélő, George Fisher 2012-ben halt meg. Mint 2003-ban elmondta: élete legszomorúbb eseménye volt a hajó elsüllyedése.