Anita, Kármen
11 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt Szemjon Rosenfeld, a sobibóri haláltábor egyik utolsó túlélője

2019.06.03. 17:19 Módosítva: 2019.06.03. 17:51

Kilencvenhat éves korában meghalt a sobibóri haláltábor egyik utolsó túlélője, Szemjon Rosenfeld –írja a Jediót Ahronótra hivatkozva az MTI.

Az ukrajnai Ternovkában 1922-ben született Szemjon Rosenfeld részt vett a haláltáborban kitört felkelésben 1943-ban, amikor mintegy háromszáz rab megszökött. A Sobibórból megszököttek többségét később elfogták és megölték, Rosenfeld azonban egyike volt annak a néhány tucat rabnak, akiknek sikerült elmenekülnie, ők számoltak be később a tömeggyilkosságról.

Rosenfeldet 1940-ben, a második világháború idején a Szovjetunió polgáraként sorozták be a Vörös Hadseregbe. Egy évvel később német fogságba esett, így került kétszázharminc másik zsidó hadifogollyal együtt Minszkbe, ahol egy munkatábor létrehozásánál dolgoztatták.

Később a lengyelországi Sobibór vasútállomása közelében felállított megsemmisítő táborba vitték, ahol 250 ezer zsidót öltek meg 1942 áprilisa és 1943 októbere között.

1943 októberében a tábort működtető állandó foglyok a lengyel Leon Feldhendler és a szovjet Alexandr Pecsersikij vezetésével lázadást szerveztek az őrök ellen, megöltek tizenegy SS tisztet és több őrt, majd nagyjából háromszázan a környező erdőkbe menekültek. Közülük negyvenheten érték meg a második világháború végét.

Rosenfeld az erdőkben bujkált egy csoporttal 1944 tavaszáig. Amikor megérkeztek a szovjet csapatok, csatlakozott hozzájuk, és Berlinig harcolt a nácik ellen, 1945 októberében szerelték le. Rosenfeld 1990-ben vándorolt be Izraelbe családjával, miközben más rokonai az Egyesült Államokba költöztek.

Egy néhány évvel ezelőtti interjúban Rosenfeld elmesélte, hogy Pecserszkij annak idején megkérdezte tőle, meg tudna-e ölni egy embert egy fejszével. Erre azt felelte, hogy embert nem tud ölni, de egy nácival tud végezni. „Nem féltem, mert nem volt időm rettegni. Csakis az életemre gondoltam” – mondta.

Pecsersikijék lázadása után a nácik agyonlőtték a táborban még életben lévő rabokat, majd felszámolták a haláltábort. Heinrich Himmler, az SS vezetője személyesen rendelte el a nyomok eltüntetését. Az építményeket lerombolták, és fákkal ültették be a területet.

2014 óta izraeli és lengyel régészek megtalálták a szén-monoxiddal működő gázkamrák pontos helyét és maradványait, és a meggyilkolt zsidóktól származó több tárgyat is felszínre hoztak.