Álmos
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Feltárták Kína eddigi legnagyobb középkori szeszfőzdéjét

2019.09.06. 16:41

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb középkori lepárlóüzem romjait tárták fel az ország keleti részén lévő Anhuj tartományban, jelentette a Hszinhua állami hírügynökség a helyi hatóságok közlésére hivatkozva. A Ming dinasztia (1368-1644) és a Csing dinasztia (1644-1911) idején működő szeszfőzde maradványaira építőmunkások bukkantak a tartomány Szujhszi járásában.

A régészek eddig csaknem 3 ezer négyzetméternyi részt tártak fel a mintegy 18 ezer négyzetméteres területből, ahol a szeszfőzéshez szükséges berendezéseket, egyebek mellett három lepárlótűzhelyt és több mint 30 fermentálótartályt találtak, számolt be Csen Csao, a tartományi régészeti intézet kutatója.

A felszínre került csaknem 600 lelet között továbbá ivótálkák, cigarettatartók, tubákospalackok szerepeltek, melyek közül több a Ming-korra jellemző, fehér-kék mintázatú porcelánból készült. A jó állapotban megmaradt felszerelésen keresztül megismerhetővé válik a Kína északi részén mesteri szinten űzött szeszkészítés hagyománya.

A jelenlegi a negyedik Kínában feltárt antik lepárlóüzem. Korábban a délnyugati Szecsuán tartományban bukkantak két, illetve az ország keleti részén fekvő Csianghszi tartományban egy további hasonló üzem maradványaira. Az Anhujban felfedezett szeszfőzde romjainak ásatási munkálatai jelenleg is folynak. (MTI)