16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Kőkorszaki sírrendszert találtak német régészek

newsimage320056
2019.10.15. 08:19

Kőkorszaki sírrendszerre bukkantak régészek a németországi Neckar folyó térségében. A Tübingen járáshoz tartozó Ammerbuch közelében lévő sírrendszer az időszámítás előtti 53. századból, az újkőkorszak kezdetéről származik a Tübingeni Egyetem kutatóinak és a baden-württembergi műemlékvédelmi hatóság szakembereinek becslései szerint.

Az egyetem és a stuttgarti hatóságok hétfőn közölték, hogy a régészek a területen egy nő sírját találták, akit az időszámítás előtti 52. században temettek el. A halott egy mészkőgyöngyökből készült láncot viselt a nyakán. Ilyen kora neolitikumi ékszereket eddig csak a Kárpát-medencében és a balkáni térségben találtak, Dél-Németországban azonban még nem.

A 2017-ben kezdődött ammerbuchi ásatásokkal a tudósok rekonstruálni akarják a Felső-Neckar régió és Ammertal térségének betelepedési történetét, mondta Raiko Krauss, a Tübingeni Egyetem őskori és újkori történelmi intézetének munkatársa. További kutatásokkal szeretnék megmutatni, hogyan váltak az őslakosok gyűjtögetőkből és vadászokból állattenyésztőkké és földművesekké. (MTI/dpa)

(Borítókép: L. Brandtstätter / Uni Tübingen/LAD)  • Tippek
  • Hírek