Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Négyezer éves ritka építményt találtak Angliában

2019.10.31. 16:35

Egy nagyjából az i. e. 2000-ből való, rituális célokat szolgáló építmény maradványait fedezte fel egy régész a délnyugat-angliai Deani erdőben – írja az MTI.

Jon Hoyle lézerszkenneléssel vizsgálta át a régiót, ennek során bukkant rá a Gloucestershire-ben egyedülállónak számító bronzkori leletre. A levegőből végzett módszer lényege, hogy – a fákat figyelmen kívül hagyva – lehet háromdimenziós képet készíteni a talaj felszínéről.

Amikor az adatok elemzése közben Hoyle észrevette a szabályos kör alakú építményt, először azt hitte, hogy egy második világháborús géppuskafészek maradványaira bukkant. A Tidenham nevű faluhoz közeli titkos helyszín felkeresésekor azonban megállapította, hogy egy jóval régebbi, az i. e. 2500-1500 közötti időszakból való lelettel van dolga.

A kör alakban összehordott kőhalom átmérője nagyjából 25 méter, maga a perem 5 méter széles, a tetején legkevesebb tíz darab, egyenként kevesebb mint egy méter magas fehér mészkőoszlop áll.

A lézerszkenneléssel készített felvételen kirajzolódik a szabályos kör alakú építmény
A lézerszkenneléssel készített felvételen kirajzolódik a szabályos kör alakú építmény
Fotó: Forestry Comission

A régész szerint az ilyen kör alakú kőhalmok gyakoriak az olyan magasan fekvő területeken, mint Derbyshire, Northumberland és Wales, de Gloucestershire-ben ez az egyetlen ilyen ismert építmény.

Senki sem tudja pontosan, hogy ezek milyen célt szolgáltak. Néhányat a holtak elhantolásával hoztak összefüggésbe, de gyakran találni faszén nyomait is ezeken a helyeken, ami tűzzel végzett rituálékra utal

– mondta Hoyle, aki felfedezéséről a Hidden Landscapes of the Forest of Dean (A Deani erdő rejtett vidékei) című könyvében számol be.