Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kelta vasolvasztó kemencék kerültek elő Lengyelországban

2019.11.29. 20:15

Kelták által használt tizenkét vasolvasztó kemence maradványaira bukkantak Lengyelország délnyugati részén régészek - írja az MTI. A Strzelin város közelében fekvő Warkocz faluban talált 2400 éves, földbe ásott kohók a legrégebbi ilyen leletek, amelyeket Lengyelországban találtak.

"A Warkoczban talált vasolvasztó kemencéket a kelták valószínűleg a mai Lengyelország területén való letelepedésük legkorábbi időszakában készíthették" - mondta Przemyslaw Duleba, a Wroclawi Egyetem Régészeti Intézetének munkatársa, a feltárások vezetője. A kelták az i.e. első évezred közepén terjeszkedtek szét szinte egész Európa területén. Az i.e. 4. század fordulóján érkeztek meg a mai Szilézia területére.

A kemencéket mélyen a földbe ásták, belsejüket agyaggal tapasztották ki, csak egy nagyon kicsiny részük emelkedett ki a földből. A régészek a kohókban találtak olvasztott vasdarabokat és salakot is, valamint agyagedényeket, fém dísztárgyakat és ruhadarabokat, amelyeket a régészek szerint minden bizonnyal a kelták használtak.

A lengyel régészek szerint hasonló kohórendszereket korábban Csehország területén találtak. A régészek csak a terület egy kis részét tárták fel, de Duleba véleménye szerint további kohómaradványok lehetnek a térségben.