Plakátokon, képregények lapjain is folyt a gyilkos harc Koreában

GettyImages-103344265
2020.06.25. 20:01

Hetven évvel ezelőtt, 1950. június 25-én tört ki a második világháborút követő első nagy ázsiai konfliktus, ami egyenes következménye volt az 1948-as, első szabad koreai választások kudarcát követő szakításnak az ország északi, kommunista és déli, nyugatbarát része között. A Dél-Korea oldalán az Egyesült Államok közvetlen katonai részvételével, a kommunista észak közvetett illetve álcázott szovjet és kínai támogatásával zajló koreai háború több mint egymillió áldozattal járt, eredménye egy máig végletekig megosztott nép: északon a világ egyik legbrutálisabb elnyomó rezsimjét nyögő Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK), délen a jóléti ázsiai kapitalizmus egyik mintaországa, a Koreai Köztársaság. Ahogy a háború lezárásnak 60 éves évfordulóján írtuk, a két állam együtt a világpolitika egyik legérzékenyebb feszültséggócát alkotja ma is.

A koreai nép belső konfliktusa igazából a második világháborúból épp csak magához tért világ két vezető nagyhatalmának közvetve megvívott harca, azaz proxyháborúja volt. Az 1953. július 27-én felfüggesztett harcok során először vetett be az amerikai hadsereg széles körben napalmot, ekkor próbálták ki a biológiai hadviselés új eszközeit (fertőző betegségek terjesztésével gyengíteni a civil hátországot) és jutott el a konfliktus a nyílt nukleáris fenyegetésig – szerencsére a tömegpusztító fegyverek leghatákonyabbját ezúttal nem vetették be. Szovjet és kínai részről többek között az önkénteseknek álcázott sorkatonák, a gerillahadviselés és a sugárhajtású vadászgépek bevetése írható a közvetett konfliktus számlájára.

A két Korea határán létrehozott demilitarizált övezetben aláírt tűzszünetet nem követte békeszerződés, tehát hivatalosan a koreai háború a mai napig nem ért véget. Észak-Korea identitásának, atomhatalmi törekvéseinek, világpolitikában elfoglalt helyének máig központi eleme az Amerika-ellenesség, amit elsősorban a koreai háború során megélt szenvedés, az abból származó harag és bosszúvágy táplál.

A vietnámi háború előképeként a koreai konfliktus volt az első háború, amit médiaeseményként kezdett el közvetíteni a világsajtó, minden addiginál közelebb hozva a háború borzalmait az átlagemberhez, ráadásul mindkét harcoló fél, a KNDK és az USA is élénk propagandatevékenységet is folytatott, elég sokféle médiumon kereszteül. A három évig tartó, a Koreai-félszigetet kettészakító proxyháborút az alábbi nagyképes válogatásban a propagandán keresztül mutatjuk be.

(Borítókép: Szovjet és koreai propagandaplakátok mellett sétáló koreaiak 1950. novemberében. Fotó: Howard Sochurek/The LIFE Picture Collection via Getty Images Hungary.  • Hírek
  • Személyi kölcsön