Ötezer éves romokat találtak Kínában

2020.07.29. 12:22

Ötezer éves település maradványait tárták fel kínai régészek a Szanhszingtuj régészeti helyszín közelében. A tudósok számos agyagedényt, porcelánt és kőeszközöket találtak a Szanhszingtuj romoktól nyolc kilométerre délre, a Kína Szecsuan tartományában fekvő Kuanghanban.

"Először bukkantunk rá Szanhszingtuj környékén a Su civilizáció egy teljes darabjára" - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Hszin Csunghua, a szecsuani tartományi kulturális örökségvédelmi és régészeti kutatóintézet munkatársa.

Az ősi település maradványai közül előkerült leletek többsége a szanhszingtuji kultúra jellegzetességeit hordozza. A régészeti helyszín egy csaknem ötezer éves kultúra helyi fejlettségét tükrözi, s ez rendkívül fontos lehet a Su civilizáció eredetének és fejlődésének tanulmányozásához - fűzte hozzá a kutató.

A Szanhszingtuj romok a Su királyság idejéből származnak, a tudósok szerint a település lehetett a királyság központja mintegy 4800 évvel ezelőtt.

A Kína tíz legfontosabb 20. századi archeológiai felfedezése közé sorolt Szanhszingtuj-romok a kínai civilizáció fejlődésének különböző fázisairól adnak hírt. A romokat 1929-ben egy helyi földműves fedezte fel, amikor ásás közben kifordult a földből egy fényes jádekő. A feltárás legértékesebb leletei között néhány aranyból készült maszk is volt.

Később, 1986-ban téglavetéshez agyagot bányászó munkások bukkantak rá két áldozati edényre, amelyeket több mint ezer műkincs, köztük aranymaszkok, bronzeszközök, jádetáblák és más leletek töltöttek meg. (MTI)  • Hírek
  • Árfolyam