Műanyagot tártak fel a vaskori emlékhelyen

2021.01.11. 08:42
Archeológusok mintegy háromezer különböző műanyaghulladékot gyűjtöttek össze egy walesi vaskori skanzen területén.

Castell Henllys vaskori erődjénél a 80-as évek óta két vaskori kunyhó replikájában ismerkedhettek a történelemmel a látogató iskolai csoportok. A Cookhouse nevű kunyhót a korabeli szokásoknak megfelelően rendezték be, míg párját, az Earthwatch kunyhót osztályteremhez hasonlóan padokkal rendezték be, itt főleg az uzsonnájukat majszolták a kirándulásban megfáradt gyerekek.

A létesítmény fenntartója, a Pembrokeshire Coast Nemzeti Park közbiztonsági és egészségügyi problémák miatt lebontatta a kunyhókat, és a tervezett új építkezés megkezdése előtt archeológusokkal vizsgáltatta át a területet, ekkor bukkantak a nagy mennyiségű, soha le nem bomló leletre.

A szívószálakkal, kupakokkal és csokipapírokkal együtt felbukkant egy mobiltelefon-akkumulátor és egy godzillás termoszcímke. A pihenőkunyhóban 2759 darab, míg a berendezett vaskori kunyhóban 422 darab műanyag került elő.

Termoszpalack godzillás cimkéje
Termoszpalack godzillás cimkéje
Fotó: H. Mytum et al

Még a falusi, rendben tartott létesítményekben is jelentős mennyiségű műanyag rakódik le a talajban. A műanyagok visszaszorítása alapvető – ez a hulladék az életmódunk eredménye

– mondta Harold Mytum, a leleteket osztályozó régész.  • Hírek
  • Lakáshitel