Béla
4 °C
15 °C

Húsvéti képeslapok a világégésből

2021.04.04. 17:55
Talán senki sem vágyott jobban a hétköznapokba, mint egy besorozott civil egy világégés közepén. Különösen igaz volt ez ünnepek idején, amelyeket még a szemben álló felek vezetői is igyekeztek valamennyire figyelembe venni. Húsvét, Krisztus feltámadásának ünnepe ebből a szempontból talán még különlegesebb, hiszen az élet halálon aratott győzelméről szól. Az alábbiakban néhány képeslapot mutatunk a világháborúkból.

Ahogy az utolsó nagy világégés is már három generáció ködén túl sejlik fel, a törekvések ellenére lassan elfeledjük tanulságait. Napjainkra szerencsére már elképzelni sem tudjuk, mit jelenthetett egy évekig tartó háború, a frontok pokla és a hátország szenvedése, az egymástól elszakított szerettek fájdalma, bár a koronavírus-járvány adott belőle egy kis ízelítőt. Most, amikor a világ több sarkából lehet újra a harci dobok dübörgését hallani, idézzük fel a múltat, és gondoljuk végig, érdemes-e saját és embertársaink életét, valamint országaink jövőjét és prosperitását újra Mars istenre bízni. Jó lenne hinni benne, hogy az emberiség és különösen annak vezetői tanultak a múltból, és nem igyekeznek megismételni elődeik hibáit.

A galériában bemutatott képeslapok között akad saját kézzel a szülőknek rajzolt, van vallási szertartást ábrázoló fényképes, de többségük a hivatalos propaganda által megrendelt lelkesítő üzenetet közvetíti. Azonban a hátlapjukra vagy éppen a kép mellé írt sorokból teljesen személyes érzelmek: aggodalom, szeretet és remény sugároznak.

Húsvét üzenete az újjászületésé, az újrakezdésé és az újjáéledésé. Egyéni meggyőződésünktől függetlenül egy pillanatra álljunk meg, és gondoljunk azokra, akiket elsodort a történelem vihara.

Végezetül gondoljunk azokra is, akik korunk pusztítója, a vírus ellen küzdenek, akik még az ünnepen is áldozatos munkával harcolnak azért, hogy a Covid jelentette fenyegetés mihamarabb a múlté legyen: az egészségügyi dolgozókra. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport