Koh Phangan, a hátizsákosok álma

Koh Phangan, a hátizsákosok álma

2000. 08. 17., 18:00 | Frissítve: 2000. december 27., szerda 18:18

Koh Samuitól 15 km-re északra fekszik Koh Phangan, az érintetlen természet szigete. Ideális hely azok számára, akik túl felkapottnak találják Samuit. Kevesebb a bungaló, a zsúfoltság, érintetlen a természet, a friss tengeri ételek is jóval olcsóbbak. Különböző szinvonalú bungalótelepek találhatók a 190 km2-es sziget körül.

Száradó halak Thong Salában
Itt még eredeti paradicsomi környezetben élvezhetjük a trópusi szigetvilág szépségeit. Többnyire fiatal hátizsákos turisták közkedvelt úticélja, de a teljes nyugalomra és kikapcsolódásra páratlanul alkalmas szigeten minden korosztály megtalálja az igényeinek megfelelő szállást a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal. A havonta megrendezésre kerülő Full Moon Partykon a sziget déli része (Haad Rin Beach és környéke) zsúfolásig telik a világ minden részéről ide érkező bulizni vágyó fiatalokkal.

A See Thanu-öböl
A nyugati part mentén hosszú és széles korallzátony húzódik. A sziget belsejében elterülő 500 m magas hegységben páratlan gazdagságú trópusi dzsungel található különleges növényekkel és állatokkal.

Az Ao Wok Tum-öböl
A sziget 7500 lakosának fele lakik a Thong Sala nevű kis kikötővárosban és környékén. Itt kötnek ki a kompok, az expresszhajók és motorcsónakok Suratthani, Samui (Na Thon, Bo Phut) és Koh Tao irányából. Itt található a sziget postája, bankok, több internetkávézó, éttermek, bárok, utazási irodák, ruhaboltok és általános üzletek. Bár itt is lehet szobát bérelni a hotelben,vagy valamelyik guest houseban, a legtöbb ember természetesen valamilyen tengerparti szállást választ.

Koh Phangan partjai és látványosságai:

Kilátás a First Villából, Ban Thai falunál
A Ban Tai és a Ban Kai sekély vizű homokos partok Thong Salához közel délkelet felé. A sekély vizű homokos partok itt elég szépek, több mint két tucat bungalótelep közül lehet választani. A kis Ban Tai falucska feletti dombok tetején fekszik Khao Tam templom és meditációs központ csodálatos panorámával az alatta fekvő pálmamezőre.(havonta 10 napos meditációs elvonulás.)

Haad Thongsala

Thongsala keleti oldalán fekszik egy hosszú és csendes part sok bungalóteleppel. Itt a monszun idején jó úszni, a szél és a vihar szemből jön be. Nagyon szép a naplementéje is, és nincs túl messze a várostól.

Haad Rin

Thongsalából betonút vezet Haad Rinba, amely tulajdonképp egy hosszú fok, mely elválasztja a nyugati és keleti partot. A hosszú, finom homokos, pálmafákkal övezett keleti part a sziget szórakoztató központja, itt rendezik meg havonta a híres több napos Full Moon Partyt, amelyre a világ minden országából özönlenek a fiatal turisták bulizni.

Haad Rin Koh Phangan legközkedveltebb partja, a sziget szórakoztatóközpontja, ahol a híres Full Moon Partyt tartják minden hónapban. Kb. 12 km-re található a kikötővárostól, Thongsalától. Két partból áll, az egyik Rin Fok, amely a sziget délkeleti sarkán van. A keleti oldalon helyezkedik el a jobbik partszakasz, ott lehet úszni és sznorkelezni. Mindkét oldalon rengeteg különféle színvonalú szállás található, emiatt eléggé zsúfolt, csak a mozgalmas nyaralásra vágyóknak, ill. szórakozásra javasolt.

A Tan Sadet Beach a keleti parton, csak a dzsungelen keresztül megközelíthető békés öböl.

Kilátás a Panviman Resortból, Thong Nai Pan-öböl
A Thong Nai Pan Yai és a Thong Nai Pan Noi Beach a sziget északkeleti oldalán található csodálatos, pálmafás, finom homokos, türkizkék vizű ikeröblök. Megközelíthetők a sziget közepén húzódó hegyeken, dzsungeleken keresztül, elég nehezen járható földúton.

A Chalo Klum-öböl
A Hat Khuat avagy Bottle Beach a sziget legközkedveltebb rejtekhelye, egy kis öbölben az északi part mentén. 3 km-es gyalogtúrával érhető el az őserdei ösvényen (csak edzett túrázóknak!). Chaloklum kikötőjéből halászhajóval keleti irányba hajózva is megközelíthető. Esős évszakban (szeptembertől januárig) az itt található bungalók zárva tartanak.
Chaloklum egy nagy, bájos öböl több kellemes partszakasszal. A nyugati fő partvonal mentén húzódnak a bungalótelepek különféle szolgáltatásokkal. A régi időket idéző Ban Chaloklum halászfaluban alapélelmiszereket lehet vásárolni, és taxit lehet elcsípni Thongsalába.

Haad Sadet

Haad Sadet kb. 5 km-re van a Thong Nai Pan-i „főúton”. A part a Than Sadet vagy híres „Királyi folyam” torkolatánál található. Kicsi és nyugodt partszakasz, az itt található néhány egyszerű kunyhóból álló telep jellegzetessége az egyszerűség, napi néhány órás áram-szolgáltatással.

A Mae Hat-öböl
A csodás, finom homokos Mae Hat öbölben, a sziget nyugati oldalán található Koh Ma szigete, amelyet a sznorkelezők és búvárok szívesen látogatnak szép koralljai és tengeri élővilága miatt.

A Mae Hat öböl feletti hegyen van a Wang Sai vízesés. Megmászása után csend és béke fogad bennünket.

Haad Yao

Haad Yao a sziget nyugati részén helyezkedik el. Sokféle bungalótelep közül lehet választani. A Hideaway szupermarketben a legszükségesebb élelmiszereket és holmikat lehet beszerezni, de van itt motorkölcsönzés és búvárbázis is.

Haad Salad

Koh Phangan „Kék Lagúnája”, a finom homokos, kristálytiszta vizű Haad Salad Beach a sziget északnyugati oldalán fekszik, csodálatos panorámával a szemközti Ang Thong National Marine Parkra. Sznorkelezésre kiváló a parttól 20-30 m-re húzódó természetes, gazdag élővilágú korallzátonyával. Zárt öböl, a hegyi út és a buja trópusi dzsungel mögé rejtve. Csend és nyugalom jellemzi

A Laem Son-tó
Az Aow Chaopao és a See Thanu öböl a délnyugati oldalon fekszik. A Chao Pao-öblöt általában összetévesztik a szomszédos Sri Thanu parttal. Nagy kiterjedésű korallzátonyok vannak a sznorkelezők számára és egy édesvízű belső tó a Laem Son-fok mellett. Sokféle bungaló van a part mentén, emiatt kissé zsúfolt, leginkább a német turisták között népszerű. Itt fekszik a Laem Son, a sziget egyetlen édesvizű tava.

A thai őslakosokkal benépesült Aow Hin Kong és az Aow Wok Tum hosszú, homokos partszakasz délnyugatra húzódik, egészen Thong Saláig. Nai Wok csak egy rövid sétányira van Thongsalától, a fővárostól. Partja igen tiszta, sekély, és gyönyörűek a naplementék. Nem túlzsúfolt, csak néhány bungaló várja a turistákat. Wok Tumnak szélesebb partja van néhány sznorkelezési lehetőséggel. Aow Hin Kong thai őslakosokkal benépesült hosszú, homokos partszakasz délnyugaton.

A sziget óriás szent ősfáját Ban Nok település mellett lehet megtalálni.

Az Ao Hin Kong-öböl
A Than Sadet Nemzeti Park (ősdzsungel, vízesés, kilátó) Ban Tai felől Than Sadet Beach felé vezető úton. Ha tovább folytatjuk az utat Thong Nai Pan felé, kb. 1 km-re a parttól megláthatjuk a Prawet vízesést.

Haad Tien

Haad Tien Koh Phangan egyik búvóhelye. A távoli part csak hajóval közelíthető meg Haad Rinból. Az óceán úszásra és sznorkelezésre jó. Két bungaló üzemel itt. A monszunévszakban (október, december) a viharos tengeren nehezen megközelíthetőek ezek a helyek. Ellenőrizze az időjárási előrejelzést, mielőtt odalátogat.

Vízesés
A kb. 500 m magas Phaeng vízesés és kilátó megmászása után csodálatos panoráma tárul a szemünk elé az alatta fekvő dzsungelre és a déli-délnyugati partokra.

A Thongsala felol Chaloklamba a hegyeken átvezető aszfaltút mentén haladva felkereshetjük a kínai templomot és a Paradise vízesést, ahol akár meg is lehet fürödni a kristálytiszta édesvízben.

Fakultatív programok:

 • dzsungeltúrák gyalog, motorral, terepjáróval vagy akár elefántháton
 • hajós- és egyéni csónaktúrák
 • horgász, snorkel és búvártúrák thai vezetővel
 • tradicionális thai masszázs
 • szigettúrák

  Hajótúrák az Ang Thong National Marine Park-ba

 • egynapos hajókirándulás
 • többnapos túra, "Robinson" túlélő tábor a lakatlan bazaltszigeteken

  Búvártúrák:
  A SAIL ROCK Koh Tao és Koh PhaNgan között fekszik, ahol a sziklák az öböl legmélyebb részéről emelkednek ki. Itt mélyvízi falmerülésre nyílik kiváló alkalom. Nagy halak, esetleg kisebb cápák is láthatóak.

  Az ANG THONG NATIONAL MARINE PARK több mint 60 sziklás szigetből áll.Többek között híres a változatos és szép, vibráló színu lágy koralljairól. KOH MA szigete az egyik leglátványosabb hely búvárkodás szempontjából Koh PhaNganon.. A sziget nyugati oldalán húzódó gyönyöru színes és változatos alakzatú korallzátony igazi paradicsom a sznorkelezők és könnyubúvárok számára. KOH TAO: 20-féle merülési pont közül választhat egészen 38 m mélységig a nemzetközileg is elismert, közkedvelt búvárszigeten.

  Megközelíthető:
  - Repülővel a Bangkok Airways közvetlen járataival, Bangkok, Singapure, Phuket és Pattaya irányából, koh Samui-on keresztül komppal, expressz hajóval és motorcsónakkal.
  - Repülővel, busszal vagy vonattal Bangkokból Surat Thani, Khanom kikötőkön keresztül komppal vagy expressz hajóval.

  Közlekedés:
  - helyi taxival (pick-up)
  - bérelt motorkerékpárral vagy terepjáróval

  Tájékoztató jellegu árak:
  - Repülőjegy Budapest-Bangkok, Bangkok-Budapest 105000,-Ft-tól/fő(dec.10-jan.15-ig + felár)
  - Repülőjegy Bangkok-Samui,retur kb. 40000,-Ft/fő
  - Repülőjegy Bangkok-Surat Thani, retur kb. 25000,-Ft/fő
  - Hajójegy Surat Thani-Koh Pha-Ngan kb.2000,-Ft/fő
  - Hajójegy Koh Samui- Koh Pha-Ngan kb.1000,-Ft/fő

  Szállás:
  2 fő/ éjszaka, saját fürdőszobával
  - luxus bungalók 6000-9000,-Ft (reggelivel)
  - bungalok 1500-3000,-Ft
  - budget bungalók 600-1200,-Ft
  - Motorbérlés 1000-3000,-Ft/nap
  - Terepjáróbérlés 6000,-Ft/nap

  Orvosi ellátás:
  Utazás alatt néha előfordul egy kis sérülés (többnyire motorral). Koh Phangan területén sok helyen az út mentén van vöröskeresztes elsosegélyhely, gyógyszertár és van kórháza is.

 • hirdetés
  hirdetés