Viola
-6 °C
-2 °C

Atombombával a hurrikán ellen

2003.09.22. 16:26
Miért nem atombombával pusztítjuk el a hurrikánt? - az amerikai kereskedelmi minisztériumhoz tartozó Atlanti-óceáni oceanológiai és meteorológiai kutatóintézet hurrikánokat vizsgáló részlegének gyakran teszik fel ezt a kérdést a hurrikánszezonban. Az időjáráskutatók nem javasolják ezt a drasztikus módszert.
Gyakran szóba kerül pedig egy-egy hurrikán idején, hogy atomfegyverekkel kellene megsemmisíteni a pusztító vihart, akár az Isabel hurrikánt is, amely több mint félmilliárd dolláros kárt okozott Észak-Karolinában és Virginiában.

1. Radioaktív

Eltekintve attól, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy atomtámadás lecsillapítaná a hurrikánt, ezek a javaslatok nem számolnak azzal, hogy így nagy mennyiségű radioaktív szennyeződés kerülne a környezetbe. Szinte fölösleges mondani tehát, hogy ez nem számít valami jó ötletnek.

A dolog viszont akkor sem kivitelezhető, ha a nukleáris fegyverek hatalmas erejében bízik az ember. A tudósok tudományos magyarázattal is szolgálnak.

2. Gyenge

A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy olyan hatalmas mennyiségű energiára lenne szükség, amelyet egyik nukleáris fegyver sem képes elérni. Egy kifejlett hurrikán 5-20x1013 watt hőteljesítmény ad le másodpercenként, melynek csupán tíz százaléka alakul át mozgási energiává, azaz a hurrikán szelévé. Ezt a hőmennyiséget egy tíz megatonna TNT-vel azonos erejű nukleáris bomba akkor bocsátaná ki, ha húsz percenként felrobbantanának egyet. A Teller Ede irányításával kifejlesztett, és 1951-ben felrobbantott hidrogénbomba tíz megatonna robbanóerővel rendelkezett, a Hiroshimában ledobottnak hétszázszorosa.

Az 1993-as adatok szerint az emberiség egésze 1013 watt teljesítményt használt fel az 1990-es évben, ez pedig mindössze húsz százaléka a hurrikán erejének. Ráadásul a célzással is nehézségek vannak. Eléggé kiszámíthatatlanná válna, ha ez a két hatalmas energiaforrás egymásnak esne akár a távoli óceán fölött, érvel a szakember.

3. Értelmetlen

Magáról a robbantásról is jobb, ha elfeledkezik az ember, mivel az éppen ellenkező hatással jár, mint ami egy hurrikán lecsendesítéséhez kell. A robbanás központjából a hangsebességnél is gyorsabban áramlik ki a levegő, vagyis alacsony nyomás alakul ki. A normális légnyomás tíz tonna négyzetméterenként, míg a legerősebb hurrikánban ennél egy tonnával kevesebb. Egy ötös kategóriájú hurrikánt kettesre csökkenteni csak úgy lehetne, ha minden négyzetméterre fél tonna plusz levegőt préselnénk, azaz a hurrikán belsejének számító húsz kilométeres körzetben félmilliárd tonnával növelnénk a levegő tömegét. Ez pedig nehezen megoldható feladat.

4. Drága

Az sem tűnik kivitelezhetőnek, ha a kialakulóban lévő viharokat próbálnánk szétbombázni, mivel nyolcvan kisebb viharból csak öt válik hurrikánná, ám nem lehet előre tudni, hogy melyik öt. Ha egy trópusi vihar által kibocsátott energia csak tizedannyi, mint amit a hurrikánok kibocsátanak, akkor is rendkívül sok energiát fogyasztana, így igen költséges lenne minden vihar "lelövése".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!